ŠTRUDLA SA MAKOM I PEKMEZOM: Recept za poslasticu koju svi vole da jedu (VIDEO)

Isidora Čolaković

14. 11. 2024. 000000 12:30

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za štrudlu sa makom i pekmezom.

Štrudla - sastojci:

400 gr brašna
20 gr kvasca
180 ml mleka
70 gr putera
2 jaja
korica limuna
1 kašika šečera

Nadev:

200 gr ml maka  gotovog samlevenog
100 ml mleka
 malo cimeta

Za drugu: 

3 pune kašike pekmeza od šljiva
malo cimeta

Štrudla - priprema:

U mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe dodati jaja, ulje, koricu limuna i brašno. Izmešati rukama ili mikserom da bude glatko testo. 

Ostaviti 30 minuta da odmara. Mak preliti vrelim mlekom i dodati cimet.

 Testo istresti na sto, pa podeliti na dva dela. Jednu izravnati za pola cm u pravougaonik, pa premazati makom ne do kraja ivica, pa uviti u rolat.

Pleh obložiti pek papirom. Drugu isto razviti i premazati pekmezom i uviti. Staviti štrudle u pleh i pokriti da odmore 15 minuta, pa premazati žumancetom sa kašikom mleka.

Peći na 200 stepeni C 45 minuta ili sa ventilatorom na 180 stepeni. Pokriti krpom i seći ohlađenu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU