Piletina na MEKSIČKI NAČIN: Sočno i ukusno jelo
Sastojci:
- 60 g višenamenskog brašna
- so po ukusu
- sveže mleveni crni biber
- 170 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 2 kašike ulja, podeljene
- 1 luk, sitno seckan
- 100 g kukuruza
- 1/2 crvene paprike, očišćene i sitno iseckane
- 1 kašika paradajz paste
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 kašičice tucane paprike, plus još za serviranje
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/4 kašičice sušenog origana
- 1/4 kašičice dimljene paprike
- 60 ml suvog belog vina, po želji
- 240 ml pilećeg bujona
- 120 g pavlake za kuvanje
- 180 g izmrvljenog belog sira
- 1/2 limete
- 60 g svežih listova peršuna
Recept za piletinu na meksički način:
Kako biste napravili ovu piletinu, zagrejte rernu na 190°. Na plitkom tanjiru posolite i pobiberite brašno. Osušite piletinu i premažite sa svih strana začinjenim brašnom,zatim otresite višak. U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku ulja. Pržite piletinu, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 2 do 3 minuta po strani. Prebacite na tanjir.
U istom tiganju na srednjoj vatri zagrejte preostalu 1 kašiku ulja. Pržite luk povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 3 minuta. Dodajte zrna kukuruza, papriku i paradajz pastu i kuvajte, mešajući, dok pasta ne postane ciglo-crvena, 2 do 3 minuta. Dodajte beli luk, čili u prahu, kim, origano i papriku i kuvajte, mešajući, dok ne zamiriše, još oko 1 minut. Sipajte vino, dodajte bujon i pustite da provri. Umešajte pavlaku za kuvanje i začiniti solju i biberom. Krčkajte, povremeno mešajući, dok se tečnost malo ne smanji i ne zgusne, oko 5 minuta.
Vratite piletinu i sve nakupljene sokove u tiganj. Prelijte sosom. Prebacite u rernu i pecite, okrećući piletinu na pola pečenja, 10 do 12 minuta. Izmrvite sir preko svega. Iscedite sok od limete i prelijte piletinu, a na vrh stavite peršun i pospite tucanom paprikom.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO