NAJMEKŠE JAPANSKE PALAČINKE: Svaki zalogaj se topi u ustima
Japanske palačinke se prave od identičnih sastojaka kao i one klasične, ali na potpuno drugačiji način, te je i ukus nešto posebno. One se izdvajaju neobičnim izgledom - pufnaste su, mekane, pahuljaste i debeljuškaste, podsećaju na slatki oblak! Japanske palačinke se prave tehnikom suflea i neverovatno su popularne u ovoj azijskoj zemlji.
Iako je broj sastojaka minimalan i podrazumevaju osnovno iz naše kuhinje, sama priprema japanskih palačinki nije brza i prosta. Zahteva malo strpljenja i umešnosti, ali kada pažljivo pratite korak po korak neće biti prostora za grešku. Najvažnije je da imate dobar tiganj, onaj sa nelepljivim dnom, i poklopcem, te da umutite dobar šam od belanaca.
Japanske palačinke se tradicionalno serviraju sa puterom, prah šećerom i javorovim sirupom ili medom. Često se služe i sa svežim voćem i šlagom ili sladoledom.
Potrebni sastojci:
Deo sa žumancima:
1 žumance
1 kašika šećera
2 kašike mleka
3 kašike brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
Deo sa belancima:
2 veća belanca
1/8 kašičice vinskog praška za pecivo (ako nemate vinski prašak za pecivo, možete da ga zamenite sa 1/2 kašičice limunovog soka)
1, 5 kašika šećera
Umutite žumance sa jednom kašikom šećera tako da dobijete penastu smesu. Postepeno dodajte mleko. Prosejte brašno i prašak za pecivo i dobro umutite, tako da dobijete kompaktnu masu.
Belanca umutite sa vinskim praškom za pecivo tako da dobijete penastu smesu, dodajući malo po malo šećera tako da se formira čvrst šam. Ključno je da šam bude dobro umućen, ali opet ne previše.
Jednu trećinu umućenih belanaca dodajte u činiju sa žumancima, i mešajte špatulom dok se sve fino ne sjedini. Dodajte polovinu preostalih belanaca i umutite, pazeći pritom da smesa ne "padne". Na kraju ovu novodobijenu smesu prebacite u preostala belanca i špatulom sjedinite.
Blic žena
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU