Recept za POSNU slavsku pogaču za Mitrovdan: Ovo su sastojci
Sastojci:
Za kolač:
- 400 ml tople vode (obična i osveštana)
- 100 ml ulja
- 1,5 kašičica soli
- 4 kašičice šećera
- 2 kesice suvog pekarskog kvasca
- 750 g brašna
Za ukrase:
- 100 g brašna
- 15 g soli
- 20 g gustina
- 70 ml hladne vode
Za premazivanje:
- 25 g brašna
- 60 ml vode
Recept za posni slavski kolač:
Kako biste napravili slavski kolač, pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa biljnim margarinom premažite papir. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema gromuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete da pomešate brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase.
Napravite kolač tako što ćete u brašno da dodate 2 kesice suvog kvasca i potom promešajte. Posebno pomešajte toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, a onda ga isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.
Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje ćete prethodno da premažete premazom sa donje strane da se zalepe. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za dodatni sjaj.