Recept za POSNU slavsku pogaču za Mitrovdan: Ovo su sastojci

Kristina LJubisavljević

08. 11. 2024. 000000 11:44

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kolač:

  • 400 ml tople vode (obična i osveštana)
  • 100 ml ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kesice suvog pekarskog kvasca
  • 750 g brašna

Za ukrase:

  • 100 g brašna
  • 15 g soli
  • 20 g gustina
  • 70 ml hladne vode

Za premazivanje:

  • 25 g brašna
  • 60 ml vode

Recept za posni slavski kolač:

Kako biste napravili slavski kolač, pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa biljnim margarinom premažite papir. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema gromuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete da pomešate brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase.

Napravite kolač tako što ćete u brašno da dodate 2 kesice suvog kvasca i potom promešajte. Posebno pomešajte toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, a onda ga isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.

Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje ćete prethodno da premažete premazom sa donje strane da se zalepe. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za dodatni sjaj.