Recept za tradicionalnu slavsku pogaču
Za slavski kolač potrebno je:
1,5 kg brašna, 750 ml mleka, 3 jaja n1 kvasac, 1 dl ulja, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli.
Priprema slavskog kolača
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte kašičicu šećera i rastopite kvasac. Pustite kvasac da nadođe, pa dodajte so, četvrtinu brašna i umutite varjačom da nema grudvica. Pokrite krpom vanglu i ostavite da stoji oko 20 minuta da testo krene. Dodajte dva jajeta i jedno belance, ulje, i uz stalno mešanje postepeno dodavajte brašno. Kad testo postane pretvrdo za varjaču nastavite da ga mesite rukom. Umesite glatko testo i prekrijte ga krpom, ostavite da stoji dok se ne udvostruči, zatim ga lagano premesite i stavite u okruglu tepsiju ili šerpu.
Za ukrase za slavski kolač možete koristiti manji komad već pripremljenog testa ili umešeno testo bez kvasca. Ukrasi najčešće budu pletenica, klas, ogradica, lišće, grožđe, cvetići, ptica, zavisi od vašeg umeća. Ukrase zalepite na kolač sa malo vode. Utisnite pečat na sredinu i sa četiri strane hleba. Ukrašen slavski kolač premažite umućenim žumancetom i pecite oko 50 minuta, prvo na jačoj, a potom na slabijoj vatri. Ostavite pečen kolač prekriven salvetom da se ohladi u rerni, pa ga onda izvadite i poslužite.
(Blic Žena)
BONUS VIDEO