RECEPT ZA TURSKI PASULJ: Umesto mesa dodaju sastojak koji mu daje savršen ukus

Isidora Čolaković

04. 11. 2024. 000000 19:00

Foto: Shutterstok

Barbunija Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno pasulj dinstan na maslinovom ulju sa lukom, belim lukom i paradajzom.

Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, meze ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se sa malo soka od limuna preko i peršunom.

Tuski pasulj - sastojci:

500g šarenog pasulja
3 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 zelena paprika
4 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
pola kašičice šećera
1 šolja tople vode
šaka peršuna
so i biber
svež limun

Turski pasulj - priprema:

Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme. Ujutru procedite pasulj i kuvajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta. Dodajte paradajz, beli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što pasulj proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta. Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj. pokrijte šerpu poklopcem ali napola i ostavite ovaj specijalitet da se krčka oko pola sata. Prijatno!

(still.kurir.rs)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU.