Omiljeni kolač Kejt Midlton: Recept za tradicionalni britanski puding
Kejt Midlton godinama neguje svoju vitku liniju, ali i ona uživa u poslasticama. Naime, vojvotkinja je tokom svojih javnim angažmana pokazala da je spremna da proba razne tradicionalne recepte, ali nijedna poslastica nije uspela da pobedi britanski tradicionalni desert.
Kraljevski dvor u Londonu već godinama koristi iste recepte prema tradicionalnoj recepturi. A iako je vitka i fit, Kejt Midlton je ljubitelj slatkiša, što je potvrdio i princ Vilijam tokom putovanja na "Duchy College" u Kornvalu.
Iako Kejt nije bila prisutna, princ je otkrio u kojem desertu njegova supruga posebno uživa. Naime, reč je o "sticky toffee" pudingu, a britanski šefovi imaju savršeni recept!
Recept za tradicionalni britanski puding
Potrebno je:
- 225 g celih urmi
- 175 ml kipuće vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 175 g brašna
- prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 jaja
- 85 g maslaca, omekšalog
- 140 g smeđeg šećera
- 2 kašike crne melase
- -100 ml mleka
- mleko po želji
Sastojci za "toffee" sos:
- 175 g svetlog muskovado šećera
- 50 g maslaca, naseckanog na komadiće
- 225 ml slatkog mleka
- 1 kašika crne melase
Priprema:
225 g urmi očistite i sitno naseckajte, stavite u činiju te prelijte sa 175 ml kipuće vode. Ostavite oko 30 minuta dok se ne ohladi i dobro natopi, pa malo izgnječite viljuškom. Umešajte 1 kašičicu ekstrakta vanile.
S malo maslaca i brašna pospite sedam kalupa za puding (može i kalup za mafine) i stavite ih na pleh za pečenje. Zagrejte rernu na 160 stepeni na opciju s ventilatorom.
Dok se urme namaču, napravite pudingiće. Pomešajte 175 g brašna s praškom za pecivo i jednom kašikom sode bikarbone i umutite 2 jaja u zasebnoj činiji.
Umutite 85 g omekšalog maslaca i 140 g demerara šećera u velikoj činiji nekoliko minuta dok ne postane blago kremasto (smesa će biti zrnasta od šećera). Dodajte jaja malo po malo i dobro miksajte između dodavanja.
Umutite 2 kašike crne melase, pa velikom metalnom kašikom nežno umešajte jednu trećinu mešavine brašna i sode bikarbone, a zatim pola 100 ml mleka, pazeći da ne premutite. Ponavljajte dok ne potrošite svo brašno i mleko.
Namočene urme umešajte u smesu za puding. Smesa bi u ovom trenutku mogla da izgleda malo zgrušano i biće poput mekanog, gustog testa.
Kašikom smesu ravnomerno rasporedite između kalupa i pecite 20-25 minuta, dok se ne digne i stegne.
U međuvremenu stavite 175 g svetlog muskovado šećera i 50 g komadića maslaca za preliv u srednju posudu s polovinom zaslađenog mleka od 225 ml. Pustite da smesa prokuva na srednje jakoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim umešajte 1 kašiku crne melase, malo pojačajte vatru i pustite da smesa vri 2-3 minuta dok ne dobije bogatu boju karamele, povremeno mešajući da ne zagori. Posudu sklonite sa vatre i umutite ostatak mleka.
Izvadite pudinge iz rerne. Ostavite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih nožićem dobro olabavite sa ivice kalupa kako bi lakše ispali napolje. Možete ih poslužiti prelivene sosom, ali biće još lepljiviji ako odstoje dan-dva preliveni sosom. Da biste to učinili, ulijte otprilike polovinu sosa u jednu ili dve posude za posluživanje u rernu.
Prevrnute pudinge stavite na sos, pa ih prelijte ostatkom sosa i pokrijte labavom folijom.
Kada ste spremni za posluživanje, zagrejte rernu na 180 stepeni s ventilatorom. Zagrejte pudinge, još uvek pokrivene, 15-20 minuta ili dok sos ne počne da pušta mehuriće. Poslužite ih same ili kremom.
(Blic Žena)
BONUS VIDEO