Kada je NAJBOLJE VREME za unošenje UGLJENIH HIDRATA? Evo šta savetuju stručnjaci
Stručnjaci sugerišu da je unošenje ugljenih hidrata važno za dnevne potrebe. Takođe konzumiranje ugljenih hidrata u optimalno vreme tokom dana može napraviti razliku.
Istraživanja pokazuju da jedenje ugljenih hidrata ujutru može da vam pomogne da upravljate energijom i regulišete šećer u krvi, dok umereno jedenje ugljenih hidrata uveče može smanjiti stres.
Kako telo metaboliše ugljene hidrate?
Kada konzumirate ugljene hidrate, proces varenja počinje u ustima, gde enzimi počinju da razlažu ugljene hidrate u glukozu (šećer), koju vaše telo koristi za energiju. Varenje se nastavlja u želucu i tankom crevu, gde se glukoza apsorbuje u krvotok. Višak glukoze se zatim skladišti kao glikogen u jetri i mišićima za kasniju upotrebu. Kako više glukoze ulazi u vaš krvotok, šećer u krvi raste. Ovo uzrokuje da vaš pankreas oslobađa insulin - hormon koji deluje kao ključ, otključavajući ćelije kako bi omogućio ulazak glukoze. Unutar ćelija, glukoza se koristi za energiju. Normalno je da vam šećer u krvi poraste nakon jela, a kako vaše telo troši energiju, šećer u krvi može pasti sve dok ponovo ne jedete, piše Health.
Ugljeni hidrati tokom jutra
Konzumiranje ugljenih hidrata ujutru može pomoći u suzbijanju gladi i potencijalno sprečiti prejedanje kasnije u toku dana. Istraživanja sugerišu da ljudi koji redovno doručkuju obično imaju zdraviju ishranu jer imaju tendenciju da jedu ugljene hidrate zajedno sa makronutrijentima, koji sadrže veći nivo dijetalnih vlakana. Većina ljudi je aktivna u nekom trenutku tokom dana, tako da uključivanje ugljenih hidrata u jutarnje i podne obroke poput ručka može sprečiti skokove i padove šećera u krvi.
Uveče
Generalno se preporučuje da obroke sa visokim sadržajem ugljenih hidrata konzumirate ujutru i rano popodne. Međutim, konzumiranje ugljenih hidrata kasnije tokom dana takođe nudi potencijalne prednosti. Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje ugljenih hidrata bogatih vlaknima pre spavanja može poboljšati kvalitet sna i smanjiti rizik od nesanice.
Naravno, sve vreme se govori o zdravim izvorima ugljenih hidrata. Umesto rafinisanih šećera i prerađenih namirnica, treba se fokusirati na zdrave izvore ugljenih hidrata, poput voća, povrća i integralnih žitarica.