Kako se sprema najpoznatija FRANCUSKA PITA? Recept za KIŠ LOREN

Kristina LJubisavljević

31. 10. 2024. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Sastojci za testo:
  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike hladne vode
  • Sastojci za fil:
  • 200 g slanine
  • 2 dl pavlake za kuvanje
  • 3 jajeta
  • 150 g sira grijer
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

Recept za kiš loren sa slaninom i sirom:

Testo: Pomešajte brašno i so, pa dodajte hladan maslac isečen na kocke i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i hladnu vodu, pa zamesite glatko testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvijte testo i obložite njime kalup za pitu. Probodite viljuškom dno i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Fil: Na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. U posebnoj činiji umutite jaja, pavlaku, muskatni oraščić, so i biber. Dodajte rendani sir.

Na pečeno testo rasporedite slaninu, pa prelijte smesom od jaja i sira. Pecite u rerni na 180°C još 30-35 minuta dok kiš ne postane zlatnosmeđ i čvrst.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO