Kako se sprema najpoznatija FRANCUSKA PITA? Recept za KIŠ LOREN
31. 10. 2024. 000000 21:00
Sastojci:
- Sastojci za testo:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 2-3 kašike hladne vode
- Sastojci za fil:
- 200 g slanine
- 2 dl pavlake za kuvanje
- 3 jajeta
- 150 g sira grijer
- prstohvat muskatnog oraščića
- so i biber po ukusu
Recept za kiš loren sa slaninom i sirom:
Testo: Pomešajte brašno i so, pa dodajte hladan maslac isečen na kocke i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i hladnu vodu, pa zamesite glatko testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Razvijte testo i obložite njime kalup za pitu. Probodite viljuškom dno i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Fil: Na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. U posebnoj činiji umutite jaja, pavlaku, muskatni oraščić, so i biber. Dodajte rendani sir.
Na pečeno testo rasporedite slaninu, pa prelijte smesom od jaja i sira. Pecite u rerni na 180°C još 30-35 minuta dok kiš ne postane zlatnosmeđ i čvrst.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO