Šta je NORDIJSKA DIJETA? Sve je popularnija, a ovo je meni za jedna dan

Kristina LJubisavljević

30. 10. 2024. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Brojne studije potvrđuju dugoročne prednosti nordijske dijete. Reč je o režimu ishrane koji je sve popularniji zbog toga što ne ugrožava zdravlje.

Ovaj način ishrane oslanja se na tradicionalnu hranu koja potiče iz nordijskih zemalja - Danske, Finske, Norveške, Švedske i Islanda i inspirisan je lokalnim, sezonskim namirnicama koje su deo vekovne tradicije tih prostora. Razvijen je kao odgovor na zabrinutost zbog rastuće stope gojaznosti i nezdravih navika u ishrani u nordijskim zemljama.

Grupa skandinavskih nutricionista, kuvara i naučnika osmislila ju je kako bi stvorila zdraviji i održiviji način ishrane. Mogli bismo je nazvati i sestrinskom dijetom sa mediteranskoj jer ima slične prednosti. Postala je sveprisutna u svetu zdrave ishrane i velnesa, a brojni kuvari i stručnjaci su počeli da promovišu njene vrednosti.

Iako je dijeta nastala kao odgovor na izazove u ishrani u Skandinaviji, njena jednostavnost i fokus na svežu, neprerađenu hranu učinili su je popularnom izvan granica te regije. A može lako da se sprovede na našim prostorima.

Posebno je pogodna za ljude koji traže jednostavnu ali ukusnu ishranu. Pošto se zasniva na integralnoj i prirodnoj hrani, ova dijeta može da se dopadne onima koji izbegavaju prerađenu hranu.

  • Iako nordijska ishrana nije striktno vegetarijanska, pogodna je i za one koji žele da ograniče unos mesa, jer uključuje obilje biljnih proteina.
  • Pokušajte da kupite sezonsko povrće i voće, po mogućnosti sa lokalnih pijaca. Tako se približavate originalnom konceptu nordijske dijete.
  • Većina obroka treba da se zasniva na povrću, mahunarkama i celim žitaricama.
  • Ovas, raž, ječam i integralna pšenica ključni su elementi bogati vlaknima.
  • Meso i riba se mogu konzumirati, ali u manjim količinama.
  • Koristi se ulje kanole ili maslinovo ulje, izbegavajte rafinisana ulja i margarin.
  • Uključite jogurt, kefir ili drugu fermentisanu hranu da biste podržali zdravlje creva.
  • Orašasti plodovi kao što su bademi i semenke (npr. lan) su često uključene u svakodnevnu ishranu. Obroci treba da budu jednostavni i bez previše obrade. Kuvajte kod kuće što je više moguće, uz minimalnu upotrebu industrijskog pribora.
  • Kada započnete nordijsku ishranu, možete očekivati da ćete osetiti poboljšanu energiju i mentalnu jasnoću. Zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidanata, većina ljudi ima bolju probavu, stabilniji nivo šećera u krvi i smanjenje upale u telu.

Iako se rezultati gubitka težine mogu pojaviti postepeno, ključ ove dijete jeste dugoročna promena načina života koja podržava trajno zdravlje, a ne brz gubitak težine.

Meni za jedan dan

Ako želite da isprobate ovaj način ishrane na jedan dan, predlažemo vam sledeći pristup za jedan dan:

Doručak: Ovsena kaša sa mlekom ili jogurtom, posuta svežim bobicama (npr. borovnicama ili malinama), cimetom i s malo meda, zatim zeleni čaj ili kafa (po želji).

Užina: Šaka orašastih plodova (npr. orasi ili lešnici) ili jedna jabuka.

Ručak: Salata od svežeg povrća (npr. krastavci, paradajz, paprika) sa prelivom od maslinovog ulja i limunovog soka. Pečena riba (npr. losos ili pastrmka) sa začinima i kuvanim krompirom ili kinoom kao prilogom.

Večera: Kuvano ili pečeno povrće (npr. brokoli, šargarepa, karfiol) sa maslinovim uljem i začinima, piletina ili ćuretina (kuvana ili pečena) sa kupus salatom, integralni hleb (opciono).

(Sensa.story.hr)

BONUS VIDEO