Kako se sprema KAČAMAK: Tradicionalni recept sa čvarcima slaninom (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

30. 10. 2024. 000000 11:00

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 350-400 ml vode
  • soli
  • 1 lonče od 300 g brašna
  • 50 g suve slanine
  • 3 kašike sitnijih čvaraka
  • 2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
  • 50 g sira
  • po želji kiselo mleko

Priprema:

Staviti u šerpu vodu, posoliti, pa kad provri polako dodavati brašno i sve vreme mešati na tihoj vatri. Kačamak kuvati oko 4,5 minuta. 

U činiju staviti kajmak ili pavlaku, pa rasporediti  po dnu. U tiganju ispržiti seckanu slaninu.

Kad se slanina isprži dodati čvarke da se ugreju i skloniti. Preko pavlake hvatati varjačom kačamak i viljuškom skidati manje komade kačamka.

Polako rasporediti prženu slaninu i čvarke. Preko rasporediti izmrvljen sir, može malo i kiselog mleka. Prijatno!