RECEPT ZA NAJSOČNIJE VAFLE: Meki su kao duša, svaki zalogaj se topi u ustima

Nataša Tutnjević

01. 11. 2024. 000000 20:30

Photo:Shutterstock

Recept za vafle je prava stvar ako biste da u isti mah napravite i doručak i večeru jer namaz može da bude slan ili sladak po vašoj želji.

Sastojci za vafle:
Suvi sastojci:

2 šolje (oko 250 g) brašna

2 kašike šećera

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

prstohvat soli

Mokri sastojci:

2 velika jajeta

1 3/4 šolje (oko 420 ml) mleka

1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog maslaca (ili biljnog ulja)

1 kašičica vanilin šećera (ili vanilin ekstrakta)

Priprema:
Uključite vafl aparat i pustite da se zagreje prema uputstvu proizvođača.

Sjedinite suve sastojke – u velikoj činiji prosejte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro izmešajte.

Pripremite mokre sastojke – u drugoj činiji umutite jaja, dodajte mleko, otopljeni maslac i vanilin šećer i dobro izmešajte.

Pomešajte sve sastojke – napravite udubljenje u suvim sastojcima i polako dodajte mokre sastojke, mešajući dok se sve ne sjedini. Ne mešajte previše jer treba da ostane malo grudvica, a prekomerno mešanje može učiniti vafle žilavim.

Lagano premažite ploče vafl aparata sa malo ulja.

Sipajte malo testa na zagrejanu ploču. Količina testa zavisi od veličine aparata, ali obično je dovoljno 1/2 do 2/3 šolje.

Zatvorite aparat i pecite prema uputstvu, obično 3-5 minuta, dok vafli ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.

Izvadite vafle iz aparata i servirajte odmah. Možete ih posuti šećerom u prahu, preliti medom, dodati sveže voće, šlag, čokoladne komadiće ili bilo koji slani dodatak i premaz po vašem izboru.

Zadovoljna 

Bonus video: