"PREŽIVETI" POMERANJE SATA: Ovih 5 saveta će nam pomoći da prebrodimo prelazak na zimsko računanje vremena

Kristina Lalić-Spirković

27. 10. 2024. 000000 09:20

Foto: Shutterstock

Vratili smo se na zimsko računanje vremena. Iako ova promena donosi sat vremena duži san, mnogima će se on poremetiti. "Veliki broj ljudi ima problema sa adaptacijom na zimsko računanje vremena zbog "unutrašnjeg sata" koji se nalazi u organizmu.

Ovako nagla promena može dovesti do umora, smanjene pažnje i poteškoća u koncentraciji", navela je doktor Debora Li, a preneo britanski portal Miror. Srećom, ovo je moguće izbeći vrlo lako - pridržavanjem saveta koje su dali stručnjaci za spavanje.

Postepeno prilagođavajte vreme odlaska na spavanje

Dan ili dva pred prelazak na zimsko računanje vremena na spavanje bi trebalo ići 15 do 30 minuta ranije. Na taj način, organizam će se postepeno prilagoditi novom računanju vremena, pa će i negativne posledice prelaska na zimsko vreme proći neopaženo ili sa minimalnim simptomima.

Potrudite se da se ne spavate previše

Iako će mnogi poželeti da odspavaju još malo duže, posebno zato što je vikend, doktor Li savetuje da se ovo izbegava kako se ne bi narušio šablon spavanja. "Naše telo voli pridržavanje rutine, kao što je ustajanje u uobičajeno vreme. Na taj način ćete zadržati šablon sna", dodala je ona.

Čim se probudite provetrite sobu i pustite Sunce da uđe

Izlaganje prirodnoj svetlosti odmah nakon buđenja pomaže regulaciji cirkadijalnog ritma. Zato bi najbolje bilo da čim ustanete iz kreveta podignete roletne i pustite u sobu što više svetlosti i svežeg vazduha, koji će pospešiti lučenje melatonina, hormona koji je zadužen za razbuđivanje.

Izbegavajte kofein popodne i uveče

Budući da kofeinski napici deluju stimulišuće na nervni sistem, treba ih izbegavati u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Kako ne biste narušili san (koji i ovako ima predispozicije da bude narušen ovih dana), preporuka stručnjaka je da konzumirate napitke koji ne sadrže kofein, kao i veštačke šećere i alkohol.

Pred spavanje praktikujte opuštanje

Relaksacija pred odlazak na spavanje vam takođe može pomoći. Da li ćete čitati knjigu, meditirati, odraditi jogu ili pripremiti toplu, opuštajuću kupku nije važno - važno je da se dobro pripremite za spavanje i na vreme umirite nervni sistem.

(RT)

 

BONUS VIDEO