Supica koja jača imunitet: Pomaže u ublažavanju simptoma prehlade

Kristina Lalić-Spirković

26. 10. 2024. 000000 19:30

Da biste zaista razumeli umirujuće i lekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir njene sastojke supe. Nisu sve pileće supe pune hranljivih lekovitih svojstava.

Na primer, ultra obrađenim konzerviranim verzijama pileće supe, sa i bez rezanaca, nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina verzija pileće supe u kesici nema povrće.

Osnovni hranljivi sastojci u domaćim verzijama supe su ono što izdvaja ove supe od  verzija iz kesice. Piletina obezbeđuje telu potpuni izvor zdravih materija, kao što je karnozin, za borbu protiv infekcije i upala. Povrće obezbeđuje široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata. 

Čak i toplina pileće supe može da pomogne. Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećavaju temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja. 

Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i beli luk, takođe oslobađaju sluz. Čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidracije.

Da biste maksimizirali zdravstvene prednosti pileće supe, preporučuje se domaća varijanta, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svežim belim lukom, začinskim biljem i začinima. Ova supica podiže imunitet i pravi je spas u danima prehlade. 

Nauka sugeriše da pileća supa zaista pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, prenosi the Conversation.

(Informer)

 

BONUS VIDEO