"Pravilo 1-1-1" kada se čini da je ljubav na izmaku: Evo šta preporučuju psiholozi

Kristina LJubisavljević

23. 10. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Moderan pristup koji će vam pomoći da pronađete ovu ravnotežu postao je viralan na TikToku, a poznat je kao "pravilo 1-1-1".

To pravilo uključuje planiranje i posvećivanje određenog vremena za jačanje veze para kroz romantične aktivnosti. Svaka od tri komponente pravila unosi i više intimnosti u vezu, osiguravajući partnerima zdrav ritam. Evo šta to tačno podrazumeva!

1 veče nedeljno samo za vas dvoje

Prvi deo "pravila 1-1-1” sastoji se u tome da se nedeljno veče posveti romantičnom sastanku. Ovo ne mora nužno da bude skupa večera u restoranu, ali može biti bilo koja aktivnost koja vas zbližava i pomaže da provedete kvalitetno vreme zajedno. Bilo da se odlučite za šetnju, filmsko veče ili opuštenu diskusiju dok uživate u čaši vina na terasi, od suštinske je važnosti da stvorite prostor gde se možete ponovo povezati i pobeći od svakodnevne rutine. Ovi stalni sastanci pomažu u održavanju romantike i komunikacije u vezi.

Štaviše, studije pokazuju da su partneri koji redovno posvećuju vreme takvim sastancima srećniji i imaju bolju komunikaciju. Ovo vreme može biti posvećeno razgovoru o važnim stvarima, ali i svakodnevnim brigama, što pomaže da se ojača emocionalna veza.

1 vikend mesečno za romantične izlete

Druga komponenta predlaže planiranje odmora za vikend svakog meseca. Naravno, sve se može prilagoditi vašem rasporedu i potrebama. Možete probati jedan vikend mesečno ili jedan vikend svaka tri meseca, kao što se možete odlučiti za turističku destinaciju ili za mesto blizu kuće gde možete da se isključite od svega.

Osnovna ideja je da ovaj mini odmor pruža šansu da se oslobodite svakodnevnog stresa i uživate u zajedničkim opuštajućim trenucima. Tako se izbegava monotonija i uživate u spontanosti i vremenu u kome možete da ostavite svoje svakodnevne obaveze.

1 nedelja godišnje za odmor udvoje

Poslednji deo podrazumeva planiranje dužeg odmora, od jedne nedelje, jednom godišnje. Ovaj odmor je savršena prilika da se ponovo duboko povežete, daleko od bilo kakve smetnje. Tokom ovog perioda, partneri imaju priliku da ponovo otkriju sebe i da se sete razloga zašto su zajedno. Provođenje nedelje opuštanja, istraživanja i kvalitetnog vremena može vam pomoći da svoju vezu dovedete na novi nivo intimnosti i bliskosti.

Dobar je trenutak za razgovor o budućim planovima, za rešavanje eventualnih sukoba i jednostavno uživanje jedni u drugima. Takvi odmori mogu ojačati poverenje i stabilnost u paru, pomažući vam da ponovo otkrijete sebe.

(Sensa)

BONUS VIDEO