Recept za SLAVSKI KOLAČ sa rumom i korom pomorandže: Malo drugačiji način pripreme tradicionalnog kolača

Kristina LJubisavljević

14. 11. 2024. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

Za testo:

  • 825 g brašna T45 ili hlebnog brašna
  • 245 g punomasnog mleka
  • 15 g svežeg kvasca ili 5 g suvog kvasca
  • 80 g šećera
  • 75 g putera, sobne temperature
  • 55 g ulja
  • 225 g jaja
  • 15 ml ruma
  • rendana kora jedne pomorandže i jednog limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 12 g soli

Za belo testo, za ukrašavanje:

  • 235 g višenamenskog brašna
  • 110-120 ml vode
  • 3 g soli

Za premazivanje:

  • 1 jaje + 1 kašika punomasnog mleka

Recept za slavski kolač sa rumom i korom pomorandže:

Za slavski kolač prvi dan napravite testo. U posudu sipajte brašno zajedno sa jajima, mlekom i polovinom šećera. Mešajte mikserom na maloj brzini 2 minuta. Dodajte drugu polovinu šećera i mešajte još 2 minuta. Dodajte kvasac i ponovo mešajte 2 minuta. Dodajte koricu citrusa, rum i ekstrakt vanile i dobro izmešajte.

Zaustavite mikser i počnite da dodajete puter malo po malo. Pustite da se puter potpuno umeša u testo pre nego što dodate još. Tokom celog procesa mutite na srednjoj brzini. Dodajte so i mešajte. Sipajte ulje u dve serije i sačekajte da dodate sledeću seriju dok se prva serija potpuno ne integriše. Primetićete da konzistencija testa postaje meka i glatka. Ostavite da odstoji u posudi, pokrivenoj filmom ili plastičnom folijom, 25 minuta. Izvadite testo, premesite ga i stavite u činiju, prethodno podmazanu maslinovim uljem. Jedan komadić testa odvojite u staklenu čašu. Ostavite sve na sobnoj temperaturi 1 sat. Držite u frižideru 12-24 sata.

Sledećeg dana pripremite belo testo za dekoraciju. U posudi pomešajte većinu brašna sa vodom i solju. Kada dobijete homogeno testo, dodajte ostatak brašna. Prebacite na čistu radnu površinu i mesite. Trebalo bi da mesite dok ne dobijete glatko i veoma mekano testo. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite testo da odstoji 2 sata.

Zagrejte rernu na 170ºC. Premažite jajetom razmućenim sa mlekom. Pažljivo stavite ukrase na kolače. Pecite, stavljajući kalupe za pečenje na drugu rešetku odozo. Kolač od prečnika 15 cm se peče 35 minuta, a kolač prečnika 18 cm, 45 minuta. Nakon privih 20-22 minuta, prekrijte ih aluminijumskom folijom da ne bi previše porumeneli. Izvadite, ostavite da odstoje 5 minuta u plehu, skinite potom kalupe i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO