ZBOG ČEGA TREBA DA JEDETE KUPUS SVAKI DAN? Namirnica koja može doprineti poboljšanju vašeg zdravlja

Isidora Čolaković

17. 10. 2024. 000000 17:30

Foto: Shutterstok

Kupus je jedna od najcenjenijih zimskih namirnica, a njegova lekovita svojstva poznata su od davnina. Ova jednostavna, ali hranljiva povrtarska kultura obiluje ključnim hranljivim materijama i niskokalorična je, što je čini savršenim dodatkom za svaki dan.

I crveni i zeleni kupus bogati su vitaminom C, kalcijumom i gvožđem, koji su neophodni za jačanje imunog sistema i održavanje celokupnog zdravlja. Kupus se često konzumira kao salata ili se koristi u pripremi raznih variva, posebno u hladnijim mesecima.

Pored vitamina i minerala, kupus je pun vlakana koja mogu povoljno uticati na probavni sistem. Vlakna pomažu u održavanju ravnoteže dobrih bakterija u crevima, poboljšavajući tako varenje. Za one koji žele da izgube kilograme, kupus može biti odličan izbor jer pruža osećaj sitosti, a pri tome sadrži vrlo malo kalorija.

Jedna od izuzetnih karakteristika kupusa je njegova mogućnost smanjenja hroničnih upala u organizmu. Dok upale mogu biti korisne u nekim situacijama, hronične upale mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti ili artritisa. Kupus, takođe, može pomoći u čišćenju disajnih puteva, ublažava simptome astme i bronhitisa, a sok od kupusa preporučuje se za ispiranje kod upala grla.

Kupus je izuzetno svestrana namirnica u kulinarstvu. Može se jesti svež, kao salata, ili se može dodati u razna jela poput supa i variva. Kiseli kupus je tradicionalni specijalitet koji zadržava sve nutritivne vrednosti povrća.

Redovnim konzumiranjem kupusa možete doprineti zdravlju, uživajući u njegovom bogatom ukusu i raznolikosti. Bilo da ga pripremate na tradicionalan način ili isprobavate nove recepte, kupus uvek može biti odličan izbor za zdravu i ukusnu kuhinju.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU