PRAVILO KOJE ĆE VAM POMOĆI DA UŠTEDITE NOVAC: A ostaće vam nešto sa strane i za sitne luksuze

Nataša Tutnjević

16. 10. 2024. 000000 17:00

Photo:Shutterstock

Stručnjaci za uštedu novca preporučuju pravilo „50/30/20“ kao način da smanjite troškove i kupujete u okviru svog budžeta. Prema ovom pravilu, vaša potrošnja je podeljena u tri kategorije: potrebe, želje i uštede.

1. Potrebe – 50 odsto plate

Potrebe uključuju osnovne životne troškove kao što su stanarina, računi, hrana i prevoz do posla ili škole.

2. Želje – 30 odsto plate

Želje su troškovi koji nisu neophodni, poput kupovine, izlaska, članstva u teretani, pretplata, putovanja i druženja.

3. Štednja ili otplata duga – 20 odsto plate

Poslednjih 20 odsto vaše plate trebalo bi da iskoristite za otplatu dugova iznad minimalnog iznosa ili na štedni račun, investicije ili penzioni fond. Odvajanjem novca u ove kategorije, ovaj metod postaje pouzdana strategija budžetiranja.

Kada na račun dođe velika suma, lako je izgubiti kontrolu, prema tome stručnjaci preporučuju da novac odmah prebacite u različite „lonce za novac“ ili sačekate da se odbiju mesečni troškovi kako biste bolje videli koliko imate na raspolaganju.

Polovinom meseca biće lakše da pratite koliko novca imate da biste uživali u aktivnostima kao što su izlasci ili hobiji. Takođe, možete koristiti alate kao što su veb-sajtovi sa popustima i portali za poređenje da biste smanjili troškove i dobili veću vrednost za svoj novac.

Naravno, finansije su veoma lične, tako da pravila budžetiranja neće odgovarati svima. Nekima 50 odsto plate možda neće biti dovoljno da pokriju sve osnovne troškove, dok 30 odsto može biti više nego što obično troše na "nebitne" stvari.

U ovom slučaju pokušajte da prilagodite raspodelu novca svojim specifičnim potrebama. Distribucija 60/20/20 ili 70/20/10 može biti prikladnija za vas.

Ovo pravilo može poslužiti kao koristan vodič za poboljšanje vaših finansija i podsticanje uštede, a prilagođavanje sopstvenim potrebama obezbediće vam realan i održiv budžet.

Still 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU