Stigle su MANDARINE: Evo koliko ih treba pojesti na DNEVNOM NIVOU

Kristina LJubisavljević

14. 10. 2024. 000000 08:53

Foto: Shutterstock

Mandarine imaju neodoljiv ukus, osvežavaju i prava su riznica zdravlja. Bogate su vitaminom C i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Takođe, ovo voće stimuliše funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

U nastavku teksta pogledajte zašto bi trebalo redovno da konzumirate mandarine, koliko kalorija sadrže, ali i koliko voćki dnevno je preporučljivo jesti.

Nutritivna vrednost mandarina

Mandarina je niskokalorično voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, te su sjajan izvor brojnih važnih nutrijenata. Jedna srednja mandarina (oko 88 grama) sadrži:

  • 47 kalorija
  • 12 grama ugljenih hidrata
  • 2 grama vlakana
  • 9 grama šećera
  • 0,7 grama proteina
  • 0,3 grama masti
  • 26% dnevne potrebe za vitaminom C

Osim toga, mandarine sadrže i značajne količine magnezijuma. kalijuma, bakra i gvožđa. Ove male voćke su prava nutritivna bomba koja može značajno da doprinese vašem svakodnevnom unosu vitamina i minerala.

Zdravstvene prednosti mandarina

Redovno konzumiranje mandarina donosi brojne zdravstvene prednosti, kao što su jačanje imuniteta, poboljšanje zdravlja srca i kože. To je ukusno, niskokalorično voće koje pruža mnoge esencijalne hranjive materije koje podržavaju celokupno zdravlje.

Evo nekoliko ključnih prednosti konzumiranja mandarina:

Jačanje imunološkog sistema

Mandarine su bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imuniteta. Pomažu u borbi protiv infekcija, virusa i prehlada, kao i u regeneraciji tkiva.

Poboljšanje zdravlja kože

Vitamin C u mandarinama takođe podstiče proizvodnju kolagena, što poboljšava elastičnost kože i pomaže u zarastanju rana, te održavanju mladolikog izgleda kože.

Zdravlje srca

Kalijum u mandarinama pomaže u regulisanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Flavonoidi poput hesperidina deluju kao antioksidansi, što dodatno poboljšava zdravlje srca i smanjuje upale.

Regulisanje probave

Mandarine su bogate vlaknima, koja poboljšavaju varenje, sprečavaju zatvor i regulišu zdravu probavu. Redovno konzumiranje vlakana pomaže i u održavanju zdrave telesne težine.

Snižavanje holesterola

Flavonoidi i vlakna u mandarinama mogu pomoći u snižavanju nivoa lošeg (LDL) holesterola, čime smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Zaštita od hroničnih bolesti

Antioksidansi, uključujući vitamin C i flavonoide, štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.

Održavanje zdravlja očiju

Vitamin A u mandarinama pomaže u održavanju zdravlja očiju, poboljšava noćni vid i smanjuje rizik od razvoja očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput makularne degeneracije.

Hidratacija tela

Mandarine su sastavljene od visokog postotka vode, što pomaže u hidrataciji tela i održavanju optimalnog funkcionisanja organa.

Regulisanje kilaže

Mandarine su niskokalorične, bogate vlaknima i vodom, što ih čini odličnim izborom za užinu koja može pomoći u kontrolisanju apetita i održavanju zdrave telesne težine.

Zdravlje kostiju

Kalcijum i magnezijum prisutni u manjim količinama, pomažu u održavanju zdravlja kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.

Koliko mandarina dnevno treba pojesti?

Iako ne postoji strogo pravilo o tome koliko mandarina treba jesti dnevno, stručnjaci preporučuju konzumiranje 2-3 mandarine dnevno kao deo uravnotežene ishrane. To će vam obezbediti dovoljan unos vitamina C i drugih važnih nutrijenata, bez preteranog unosa šećera, piše Net.hr.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO