Recept za Vasinu tortu: Kako se sprema poslastica koju Srbi obožavaju

Kristina LJubisavljević

12. 10. 2024. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

Za koru:

  • 6 krupnijih belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 žumanaca
  • 1,5 kašika mekog brašna
  • 60 g mlevenih oraha
  • 50 g rendane čokolade

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 ml mleka
  • 225 g šećera
  • 100 g otopljene crne čokolade
  • 15 kašika pomorandžinog soka
  • izrendana korica od pomoradže
  • 250 g putera sobne temperature

Za šam:

  • 5 belanca
  • 300 g šećera
  • 200 ml vode

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašika mleka
  • malo putera

Recept za čuvenu Vasinu tortu:

Kako biste napravili Vasinu tortu, prvo napravite patišpanj. Belanca mutite mikserom, pa počnite da dodajete jednu po jednu kašiku šećera, dok ne dobijete čvrst šam. Nakon toga počnite da dodajete jedno po jedno žumance, tako što ćete lagano da ih umešate, lopaticom odozdo na gore. Na isti način umešajte i brašno, mlevene orahe i čokoladu, ali tako da šam što manje splasne.

Pripremite okrugli kalup za torte prečnika 24 cm, tako što ćete da ga obložite papirom za pečenje. Smesu za patišpanj prebacite u kalup i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C. Kada se ispeče, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, pa ih kuvajte na pari oko 5 minuta i potpuno ih ohladite. Umutite puter, a zatim ohlađena žumanca spojite sa puterom. U vrućem mleku rastvorite šećer pa tom tečnošću poparite orahe. U smesu dodajte otopljenu čokoladu, rendanu koricu pomorandže i sok od pomorandže. Nakon što se oba krema ohlade, spojite ih i mutite mikserom 1 minut.

Patišpanj za tortu prebacite na tanjir pa vratite obruč oko njega. Na patišpanj nanesite fil koji ste napravili i ohladite u frižideru. U međuvremenu napraivte šam tako što ćete da ušpinujete šećer sa vodom, a dok se špinovanje privodi kraju završite sa mućenjem belanaca, koja treba da budu čvrsto umućena. Umućena belanca stavite da se kuvaju na pari i muteći mikserom nastavite da dodajte u tankom mlazu ušpinovani šećer. Dobro mutite 5 minuta, od momenta dodavanja ušpinovanog šećera.

Na ohlađeni patišpanj sa filom pažljivo rasporedite šam, bez pritiskanja. Ostavite da se ohladi preko noći. Sutradan napravite glazuru tako što ćete da rastopite čokoladu, mleko, ulje i puter i prelijte preko torte, tako da curi sa ivica torte.