Mnogi se muče sa tamnim podočnjacima: Zbog čega se javljaju i kako da ih se rešite?

Kristina LJubisavljević

08. 10. 2024. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Pre nego što potražite šta bi zapravo moglo da vam pomogne da rešite te tamne vrećice ispod očiju,  korisno je znati zašto uopšte dolazi do tamnih podočanjaka i nadutih očiju.

- Koža ispod očiju je najtanja na telu. To je čini ranjivom, posebno kako starimo, i zato morate nežno da tretirate tu oblast - kaže Robert Morel, stručnjak za negu kože za Everyday health.

Zašto imate tamne podočnjake?

Poznati kao periorbitalna hiperpigmentacija, podočnjaci imaju jaku genetsku komponentu. Ipak, ako nisu rezultat genetike, mogu se pojaviti kao rezultat umora, stresa, alergija, dehidracije, oštećenja od sunca.

Često se podočnjaci pogoršavaju sa godinama. To je zato što postoji prirodno restrukturiranje kostiju obraza i dolazi do opuštenosti kože u očnim kapcima, što dovodi do šupljeg izgleda i senke odozgo.

Koža ispod vaših očiju je već tanka, a kako starite, gubite volumen u masnim jastučićima ispod kože. Kako se ovi masni jastučići istanjuju, jače će se videti krvni sudovi.

Šta ne treba činiti očima da biste sprečili oštećenja?

Ne trljajte oči

Ako imate alergije, jednostavan pokret pokušaja da očistite oči trljanjem će samo doprineti tome da unesete više polena u oči i suzne kanale, povećavajući svrab umesto da ga ublažavate. Umesto toga predlaže se nežno sredstvo za čišćenje  i nanošenje hidratantne kreme za područje oko očiju.

Ograničite so i slanu hranu

Kada imate visok unos natrijuma, posebno ako ga ne uravnotežite sa dodatnom hidratacijom, možete zadržati tečnost u celom telu, što može uključiti i područje ispod očiju. Ako vam se to redovno dešava, razmislite o smanjenju unosa soli i izbegavajte da pijete tečnost pre spavanja kako biste smanjili zadržavanje tečnosti preko noći.

BONUS VIDEO