Zašto je dobar BROKOLI? Zavoleće ga i oni koji ga ne vole
Ovo zeleno povrće može da se jede i sirovo i kuvano, ali nedavna istraživanja pokazuju da kada se kuva na pari pruža više zdravstvenih koristi.
Sirovi brokoli sadrži skoro 90% vode, 7% ugljenih hidrata, 3% proteina i skoro da nema masti. Ima veoma malo kalorija, odnosno svega 31 kaloriju na 100 gr.
100 gr brokolija sadrži:
- Kalorije: 31
- Voda: 89%
- Proteini: 2,5 grama
- Ugljeni hidrati: 6 grama
- Šećer: 1,5 grama
- Vlakna: 2,4 grama
- Masti: 0,4 grama
Ugljeni hidrati: Ugljeni hidrati brokolija se uglavnom sastoje od vlakana i šećera. Šećeri su fruktoza, glukoza i saharoza, sa malim količinama laktoze. Međutim, ukupan sadržaj ugljenih hidrata je veoma nizak.
Vlakna: Vlakna su važan deo zdrave ishrane. Ona mogu unaprediti zdravlje creva, pomoći u prevenciji raznih bolesti i pomoći u gubitku težine. 100 gr sirovog brokolija obezbeđuje 2,3 grama vlakana, što je oko 5-10% dnevne vrednosti.
Proteini: Proteini su gradivni blokovi vašeg tela, neophodni i za rast i za održavanje. Brokoli ima relativno visok sadržaj proteina, koji čini 29% njegove suve težine, u poređenju sa većinom povrća. Međutim, zbog visokog sadržaja vode, brokoli obezbeđuje samo 3 grama proteina.
Brokoli sadrži razne vitamine i minerale, uključujući:
Vitamin C. Ovaj vitamin je važan za funkciju imunog sistema i zdravlje kože.
Vitamin K1. Brokoli sadrži velike količine vitamina K1, koji je važan za zgrušavanje krvi i može unaprediti zdravlje kostiju.
Folna kiselina (vitamin B9). Posebno važna za trudnice, folna kiselina je neophodna za normalan rast tkiva i funkciju ćelija.
Kalijum. Esencijalni mineral, kalijum je koristan u kontroli krvnog pritiska i prevenciji srčanih bolesti.
Mangan. Ovaj element u tragovima se nalazi u velikim količinama u žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.
Gvožđe. Gvožđe ima mnoge važne funkcije u vašem telu, uključujući nošenje kiseonika u vašim crvenim krvnim zrncima.
Brokoli takođe sadrži mnoge druge vitamine i minerale u manjim količinama. U stvari, obezbeđuje po malo skoro svakog hranljivog materija koji vam je potreban. Konačno, pomaže u prevenciji raka, snižava nivo holesterola i pomaže zdravlju očiju.
(Ženski magazin)
BONUS VIDEO