Šta nikako ne treba da jedete pre spavanja? Hrana koja ometa dobar san

Kristina LJubisavljević

05. 10. 2024. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Čak i kada uspete da odete na spavanje na vreme, možda se desi da ostanete budni i nekoliko sati. Sve ovo može biti zbog onoga što ste pojeli ili popili prethodne noći, kažu stručnjaci za spavanje.

- Obrok koji je previše blizu vremena za spavanje može uzrokovati porast šećera u krvi i uticati na vaš cirkadijalni ritam, što je prirodni ciklus spavanja i buđenja vašeg tela - objasnila je Carleara Veis, pomoćnica profesora u istraživanju koja se fokusira na bihevioralne medicine spavanja i cirkadijalne ritmove na Univerzitetu u školi Bufalo, piše Huff Post.

Dobra ideja je da prestanete da jedete i pijete najmanje dva do tri sata pre spavanja, ali postoje i određena hrana i pića koja treba da izbegavate pre spavanja - i to nisu samo ona očigledna, kao što je kafa.

Začinjena hrana

Istraživači veruju da bi kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u začinjenoj hrani, mogao biti glavni krivac za nemogućnost da zaspite. Smatra se da kapsaicin podiže telesnu temperaturu, što ometa ugodan san.

Slane grickalice

Čips, kolačići, krekeri i slatkiši često su večernji zalogaji. Ove namirnice imaju tendenciju da sadrže mnogo šećera i ugljenih hidrata, što može povećati šećer u krvi i otežati spavanje.

Alkohol

Pijuckanje čaše vina u večernjim satima moglo bi da učini da se osećate pospano, ali istraživanja sugerišu da alkohol zaista ima suprotan efekat. Alkohol smanjuje vreme provedeno u REM fazi spavanja (faza spavanja povezana sa sanjanjem i zadržavanjem pamćenja), povećava broj noćnih buđenja i dovodi do lošeg kvaliteta sna.

Šta da jedete ako morate da imate užinu do kasno u noć?

Najbolje je da ne jedete i ne pijete ništa nekoliko sati pre spavanja, ali to nije uvek praktično. Ipak postoje neke opcije koje neće imati veliki uticaj na san. Izaberite užinu koja ima malo jednostavnih ugljenih hidrata, ali više nemasnih proteina i masti.  Na primer, odlučite se za grčki jogurt, pareno ili sirovo povrće, voće,  puter od kikirikija ili tamnu čokoladu.

BONUS VIDEO






.