Ruski kolač sa jabukama: Idealan za jesenje dane

Kristina LJubisavljević

05. 10. 2024. 000000 14:30

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 250 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 90 g putera
  • 2 žumanca

Za krem:

  • 2 belanca
  • 80 g šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • prstohvat vanilinog šećera
  • 400 ml slatke pavlake

Za fil:

  • 3 jabuke
  • 50 g šećera
  • 1/2 limuna

Recept za kremasti kolač sa jabukama:

Za ovaj kolač prvo pripremite testo. Stavite brašno, prašak za pecivo, so, šećer i hladni puter isečen na kockice, u blender. Sameljite dok se ne pretvori u mrvičastu masu. Dodajte žumanca pa ponovo izblendirajte. Trebalo bi da dobijete krupne mrvice koje će se spojiti ako ih stisnete prstima. Ako vam masa izgleda previše suva, dodajte 1-2 kašike hladne vode. Stavite 3/4 mase u tepsiju i pritisnite rukama, formirajući dno samo oko 1 cm. Preostalo testo stavljamo u frižider i počinjemo da pravimo fil.

Jabuke isecite, uklonite jezgro i oljuštite. Isecite na kocke. Pomešajte u šerpi sa šećerom i limunovim sokom. Kuvajte, mešajući, na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju (ali se ne raspadaju) i dok tečnost ne ispari. Skinite sa vatre i ostavite na stranu. Umutite belanca sa šećerom dok ne postane srednje čvrsto. U posebnoj posudi umutite pavlaku sa vanilom i skrobom dok da bude glatka.

(Stvar ukusa)