Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu: Retko je koristimo, a ima brojna korisna svojstva

Kristina LJubisavljević

08. 10. 2024. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

U rangiranju "moćnog voća i povrća", CDC je ovoj biljci dao ocenu 100 od 100 — više od osam poena iznad sledećeg najboljeg povrća.

Potočarka sadrži brojne korisne materije poput: vitamina A, B1, B2, C i E, kao i gvožđe, jod, fosfor, kalcijum.

Ali, uprkos brojnim benefitima, potočarka se ne koristi često i možda se pitate kako se tačno konzumira.

Kuvari vole potočarku zbog njenog blagog ljutkastog ukusa i elegantnih listova.

Kako koristiti potočarku?

Potočarku je najbolje koristito kao bilo koju drugu lisnatu, zelenu biljku poput spanaća. Konzumirajte ovu živahnu zelenu biljku kao osnovu za jednostavnu prilog salatu uz pečenu ribu ili meso.

Ukoliko vam potočarka nije dovoljno sveža za salatu, možete da je koristite u omletu.

Međutim, imajte na umu da sirova potočarka može da ponudi više zdravstvenih koristi nego kuvana.

"Potocarka, kao i drugo povrće, gubi deo vitamina C i B vitamina kada se kuva", objasnila je Rejčel O'Koner, dijetetičarka u NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center za foodandwine.com.

Kako čuvati potočarku?

Poput spanaća, potočarka može brzo da uvene. Hladno čuvanje je ključno za održavanje svežine. Najbolje bi bilo da biljku držite u čaši s vodom u frižideru kako biste očuvali njenu svežinu. Pakovana potočarka može se čuvati u fioci za povrće u kesici u kojoj je došla.

- Ako se pravilno čuva u frižideru, potočarka može da ostane sveža oko tri do pet dana - kaže Mišel Demut-Bib.

- Najbolje je jesti je što je pre moguće za maksimalan ukus i nutritivne koristi - poručuje Demut-Bib.

Bez obzira kako čuvate svoju potocarku, izbegavajte zadnji deo frižidera.

- Ne preporučujemo čuvanje potočarke u zadnjem delu frižidera ili da listovi budu okrenuti prema zadnjem delu frižidera, jer su listovi delikatni i mogu se smrznuti i oštetiti potocarku - kaže Suzuki.

Da li treba prati potočarku?

Kratak odgovor je da. Kao i kod većine vrsta povrća, potočarka zahteva pranje kako bi se osigurala optimalna bezbednost.

- Potočarka se često uzgaja u ili blizu vodnenih površina, što je čini potencijalno podložnom kontaminaciji štetnim patogenima poput Ešerihije koli, salmonele ili parazita ako je kvalitet vode loš - kaže Detviler.

Nepropisno rukovanje tokom berbe, pranja ili transporta takođe može uneti potencijalne zdravstvene rizike.

- Zato je važno temeljno oprati potočarku pre konzumacije, čak i ako je prethodno oprana - dodaje Detviler,  prenosi foodandwine.com

(B92.net)

BONUS VIDEO