OVO PITANJE O SRBIJI OSVOJILO JE MILION PREGLEDA! Pogledajte šta ljudima širom sveta prvo padne na pamet kada pomisle na našu zemlju

Kristina Lalić-Spirković

05. 10. 2024. 000000 16:00

Objava popularne stranice World of Statistics na društvenoj mreži Iks, u kojoj je postavljeno pitanje šta to korisnike iz svih zemalja sveta asocira na našu zemlju, sakupila je preko milion pregleda, a odgovor na ovo pitanje do sada je dalo više od dve hiljade ljudi. 

Mala zemlja, a veliki ljudi

Odgovori korisnika Iks platforme bili su veoma šarenoliki, ali su se u moru velikana posebno istakla dva imena: Novak Đoković, koji je ispisao istoriju srpskog i svetskog tenisa, i Nikola Tesla, koji je čitavu planetu zadužio svojim epohalnim otkrićima. Među velikanima iz oblasti nauke našli su se Mihajlo Pupin, Milutin Milanković i Mileva Marić Ajnštajn.

Košarkaške legende Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, kao i fudbaler Nemanja Vidić, koji je osam godina bio u timu Mančester Junajteda, takođe su se našli među naprepoznatljivijim Srbima, dok su se pojedini korisnici prisetili čak i doba Jugoslavije, kada je na vlasti bio Josip Broz Tito.

Srpski mentalitet, kultura i priroda su u svetu veoma prepoznatljivi

"Sloboda, hrabrost, snaga i povrh svega - inat" - odgovorio je jedan od korisnika Iks-a. Ostali su se njim složili, ističući da srpski narod i pored mnogih izazova sa kojima se susretao kroz burnu istoriju, nikada nije poklekao. Srbi su u svetu prepoznati i kao veoma gostoprimljiv i topao narod, koji je uvek raspoložen za zabavu i druženje.

Brojni odgovori korisnika bili su vezani i za srpska prirodna dobra: božanstvene krajolike, jedinstvene lokalitete poput Đavolje Varoši i doline reke Uvac, kao i tradicionalne zimske destinacije. Naravno, asocijacija na Srbiju je i Kosovo, za koje su mnogi korisnici istakli da će uvek pripadati našoj zemlji.

Srbija je zemlja gurmanluka

O tome koliko se u Srbiji dobro jede zna ceo svet: pljeskavice, ćevapi, ajvar, sarme i drugi domaći specijaliteti su definitivno zaštitni znak naše zemlje. U odgovorima korisnika posebno mesto zauzelo je i pečenje, ali i šnenokle, o kojima je pisao čak i najpoznatiji portal za ljubitelje gurmanluka, Tejst Atlas.

Srce korisnika širom sveta osvojila je i rakija, i to šljivovica, a pojedini su primetili i da je ovo alkoholno piće uvek prisutno i kada se ugovaraju važni poslovi. Još jedna asocijacija na našu zemlju, a tiče se ugostiteljskih objekata, jeste i pušenje u zatvorenom prostoru, budući da je u većini svetskih metropola to zabranjeno već godinama.

(RT)

 

BONUS VIDEO