Retrogradni PLUTON se završava 11. oktobra: Kraj etape koja je trajala više od 15 godina - na pragu smo velikih promena

Kristina LJubisavljević

04. 10. 2024. 000000 10:30

Foto: Shutterstock

Merkur nas štedi bilo kakve retrogradne drame u nadolazećem mesecu, ali zato ima drugih izvora retrogradne energije u oktobru. Naime, retrogradni Jupiter započinje devetog oktobra, a zatim dva dana kasnije završava retrogradni Pluton.

Retrogradni Pluton traje svake godine oko pet i po meseci, a 11. oktobra završiće svoj poslednji retrogradni hod i ponovo će početi da se kreće napred. Ipak, ono što je drugačije nego inače, ove godine kraj retrogradnog Plutona ima puno više značaja nego inače jer sve uvlači u poslednju fazu ere koja je trajala više od 15 godina.

Iako je Pluton najudaljenija planeta od Sunca, upravlja nekim teškim temama koje su nam bitne. U astrologiji je poznat kao planeta transformacije, borbe za moć i ekstrema, stoga deluje na 'podzemnom' nivou kako bi oblikovao krajolik vašeg života i društvo u celini. Pluton je sve ono što je podzemno - bilo da se radi o tektonskim pločama ispod zemljine površine ili o ružnoj istini skrivenoj iza nevine fasade.

Budući da je Pluton jedan od udaljenih spoljašnjih planeta, njegovi učinci na ljude mogu biti donekle suptilni, ali to ga ne čini manje moćnim. Uostalom, Pluton je dobio ime po rimskom bogu podzemlja. Isto se može reći i o njegovim godišnjim retrogradnim razdobljima - možda nećete da osetite njihov uticaj na način na koji biste osetili Merkurov, ali njegova spora i duboko ukorenjena energija svejedno stvara prelomne talase u vašem životu.

Tokom proteklih godinu i po, Pluton je lebdio iznad vrhova Jarca i Vodolije, pomerajući se napred-nazad preko granice ova dva horoskopska znaka nekoliko puta zbog svoje izuzetno spore orbite i relativno dugih godišnjih retrogradnih razdoblja. Ali kada se retrogradni Pluton 2024. završi, njegov boravak u Jarcu će konačno završiti, dovršavajući veliku transformaciju u životu svakog horoskopskog znaka.

Pluton će početi da se kreće direktno u Jarcu - a to je kraj jedne ere.

Dakle, 11. oktobra prestaje da se kreće u ovom horoskopskom znaku kretati unazad i kreće unapred. Budući da se probija kroz zadnje stupnjeve Jarca, ponovo će preći u znak Vodolije relativno brzo 19. novembra. Ali, za razliku od poslednja dva puta kada je Pluton napustio Jarca u proteklih godinu i po, ovo će biti poslednji put u životu bilo koje žive osobe da će to učiniti - što znači kraj vrlo značajnog razdoblja koje se događa jednom u životu.

Pluton je u Jarcu od 2008. godine, a njegova energija tranformacije u ovom pragmatičnom i strukturalno orijentisanom zemljanom znaku promenila je način na koji se ljudi odnose prema vođstvu, autoritetu i pravilima koja upravljaju društvom. Ali jednom kada Pluton napusti Jarca 19. novembra to će biti zauvek - barem sledećih 230 godina. To znači da kada Pluton retrogradno završi 11. oktobra, njegova energija će biti moćna. Na ličnom nivou, ova direktna stanica pokrenuće poslednju fazu kristalizacije za neke pomake ispod površine koji su preoblikovali teren vašeg života u protekloj deceniji i po.

Pluton ulazi u Vodoliju na duge staze

Plutonov 15-godišnji boravak u Jarcu zvanično se završava 19. novembra kada će ući u futuristički i inovativni znak Vodolije i ostati tu 20 godina. Možda ćete primetiti da su vam neke od plutonskih tema u životu sada poznate, a to je zato što ovo nije Plutonov prvi ulazak u Vodoliju u poslednje vreme. Pluton je 23. marta 2023. prvobitno zaronio prste u Vodoliju, prvi put od 18. veka. Kada je ova mala, ali moćna planeta stacionirana retrogradno 2023. i 2024., nakratko se vratila u znak Jarca tokom svakog povratnog okreta - ali ovaj put se neće vratiti.

Era Plutona u Jarcu doživljava svoje poslednje dane, a kraj retrogradnog Plutona 2024. označava njegov konačni silazak kroz ovaj znak, tabajući put svežoj energiji Plutona u Vodoliji da poprimi oblik. Ako želite da krišom zavirite kojeg dela vašeg života će se dotaći Plutonova alkemija sledeće dve decenije, pogledajte kuću kojom vlada Vodolija u vašoj karti rođenja, piše Storybook.hr.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO