Zašto nikada ne treba da propuštate obrok pre treninga? Ovo je idealno vreme za uspešno vežbanje

Kristina LJubisavljević

01. 10. 2024. 000000 14:00

Foto: Shutterstock

Može biti nejasno kako planirati ishranu sa rutinom vežbanja. Da li treba da jedemo pre treninga? I ako da, šta treba da jedemo?

Zašto bi trebalo da jedete pre nego što vežbate?

Glukoza je od najveće važnosti kada je u pitanju povećanje vaše energije pre vežbanja, kaže registrovani dijetetičar Brena Larson.

- Lagani obrok ili užina pre vežbanja obezbeđuje telu glukozu, koja je primarni izvor goriva za mišiće tokom vežbanja - objašnjava ona za Real Simple i dodaje:

- Ovo pomaže da se poboljša energija i izdržljivost tokom treninga, posebno za aktivnosti umerenog do visokog intenziteta. Obrok pre vežbanja sprečava osećaj gladi i umora koji bi vam mogli odvratiti pažnju tokom vežbanja.

Ona takođe napominje da obrok pre vežbanja znači da će nivo šećera u krvi ostati stabilan, osiguravajući da vaše telo neće doživeti pad energije tokom vežbanja. Ovo je posebno važno za jutarnje vežbe, kada su energetske rezerve vašeg tela iscrpljene nakon spavanja.

Ako se osećate usporeno tokom vežbanja, to bi mogao biti jasan znak da bi trebalo da jedete.

Kada treba da jedete?

Planirajte obrok oko 2 do 3 sata pre treninga, kako biste telu dali dovoljno vremena da svari, razgradi hranljive materije i sve to pretvori u energiju. Ako vam je potreban brži podsticaj, pojedete malu užinu bogatu ugljenim hidratima oko 30 do 60 minuta pre vežbanja. Ključno je da slušate telo i prilagodite vreme obroka na osnovu toga kako se osećate tokom vežbanja, piše Real Simple.

Šta treba da jedete?

Hrana pre treninga treba da sadrži mešavinu ugljenih hidrata i proteina, a istovremeno da bude laka za varenje bez gastrointestinalne nelagodnosti. Larson objašnjava da su ugljeni hidrati ono što pomaže našim telima da održe nivo šećera u krvi, dok je protein hranljiva materija koja pomaže u sprečavanju razgradnje mišića tokom vežbanja. Amino kiseline prisutne u proteinima mogu pomoći u popravljanju i oporavku mišića, što takođe smanjuje bol u mišićima i podstiče rast mišića.

BONUS VIDEO