Danas je Međunarodni dan kafe: NJena istorija seže u 9. vek, a ovo je idealna mera napitka koji je osvojio svet

Kristina LJubisavljević

01. 10. 2024. 000000 11:00

Foto: Shutterstock

Smatra se da su svojstva zrna kafe prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrna su zapravo koštice koje se nalaze u bobicama kafe ili trešnje. Priča seže u 9. vek i kaže da je pastir koza primetio njihov stimulativni efekat pomenutih koštica na svoje koze i počeo da eksperimentiše.

Ispijanje kafe je prvobitno postalo popularno u arapskom svetu, verovatno od oko 15. veka, a zatim se proširilo širom Azije, zatim u Italiju i širom Evrope i Amerike, a tako je došlo i do mnogih koji možda i u ovom trenutku dok čitaju ovaj tekst drže šoljicu kafe u rukama.

Međunarodni dan kafe je 2015. godine priznat kao proslava od strane Međunarodne organizacije za kafu. Pokrenut je u Milanu, u Italiji, kako bi se podigla svest o teškom položaju uzgajivača kafe i promovisala pravedna trgovina.

Kako se pravi idealna šoljica kafe?

Iako mnogi od nas misle kako ćemo ujutru što brže i što jednostavnije napraviti kafu sipajući vrelu vodu iz kuvala i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebalo da bude promišljen.

Savršena mera kafe

Uz to, trebalo bi da pronađete savršeni odnos kafe i vode i tu količinu koristiti svaki dan. Na primer, dobar recept za kafu jeste 70 grama kafe na jedan litar vode. Vrelu vodu prelijte preko mlevenih zrna kafe, pomešajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete da pijete kafu.

Važno je i gde držite kafu. Kafu bi uvek trebalo držati u čvrsto zatvorenoj činiji što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebalo bi da izbegavate prisustvo kiseonika, vlage ili mirise druge hrane.

BONUS VIDEO