NEODOLJIVA ŽITO TORTA: Drugačiji jesenji kolač koji će vs ostaviti bez teksta

Nataša Tutnjević

30. 09. 2024. 000000 17:00

Uz veoma malo namirnica napravite ovaj kolač koji je odličan za jesenje dane. 

Potrebno je

Za koru

250 g meda 
200 ml piva 
200 g šećera 
300 g brašna 
1 kašičica sode bikarbone 
Za fil

300 g oraha 

300 g šećera 
200 ml vode
150 g mlevenog žita
1 kesica vanilin šećera 
Za dekoraciju

orasi
Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite tortu seckanim i krupnim orasima. Prijatno!

Alo trpeza 

Bonus video: