Preminuo Kris Kristoferson: Legandarni kantri pevač

Kristina LJubisavljević

30. 09. 2024. 000000 11:00

Foto: Profimedia

Talentovani tekstopisac, obrade njegovih pesama postale su veliki hitovi, a osim muzičke imao je i bogatu filmsku karijeru, od koje je najpoznatija uloga u filmu Zvezda je rođena.

Krisofersonova porodica potvrdila je da je preminuo mirno u svom domu. „Blagosloveni smo zbog vremena provedenog sa njim. Hvala vam što ste ga voleli svih ovih godina, a kada vidite dugu na nebu znajte da nam se svima osmehuje“, navodi se u pismu koje su potpisali njegova supruga Lisa, osmoro dece i sedmoro unučadi.

Izuzetno talentovan, jedinstvenog grubog glasa, poznat po emotivnosti i umešnosti sa rečima, Kristoferson je tokom decenija postao legenda kantri muzike u SAD, a mnoge njegove pesme postale su hitovi nakon što su ih obradili Dženis Džoplin, Gledis Najt, Džoni Keš i mnogi drugi.

Imao je i uspešnu filmsku karijeru, a sredinom 70-ih radio je sa rediteljima poput Martina Skorsezea i Sema Pekinpoa, a osvojio je Zlatni globus za ulogu u hitu Zvezda je rođena, u kojem je glumio sa Barbrom Strejsend.

Nazivajući ga posebnim i šarmantnim, Strejsendova se oprostila od Kristofersona rečima: „Velika je radost gledati kako je dobio priznanje i ljubav koje je zaslužio.“

„Ogroman gubitak. Kakav je to tekstopisac, glumac i sjajan prijatelj. Zauvek ću te voleti“, napisala je legendarna Doli Parton, koja je više puta izvodila duete sa njim.

Rođen u Teksasu 1936. godine, srednju školu završio je u Kaliforniji, a isprva je želeo da postane književni pisac. Studirao je književnost na koledžu Pamona, a kasnije i na Oksfordu kao stipendista.

Probio se kao solo umetnik na veoma neuobičajen način. Sleteo je helikopterom Nacionalne garde na travnjak Džonija Keša i dao mu kasetu sa svojim pesmama. Iznenađeni Keš ostao je zadivljen pesmom Sunday Mornin’ Comin’ Down, koja je 1970. zavladala top-listama i osvojila nagradu za pesmu godine.

Iste godine, Krisoferson je snimio prvi od 18 studijskih albuma tokom svoje karijere, a neki od njegovih najvećih hitova uključuju i Me and Bobby McGee, Help Me Make It Trough the Night, Why me, Lord, For the Good Times, Lovin’ Her Was Easier (Than Anything I’ll Ever Do Again), The Pilgrim, Chapter 33, The Silver Tongue Devil and I, Please Don’t Tell Me How the Story Ends, Nobody Wins, To Beat the Devil, Who's to Bless and Who's to Blame i They Killed Him.

(RTS)

BONUS VIDEO