Šta podrazumeva NORDIJSKA DIJETA? Postaje sve popularnija

Kristina LJubisavljević

28. 09. 2024. 000000 15:00

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da uz jelovnik Vikinga možete da skinete dosta kilograma, snizite pritisak i budete zdraviji. Čak je bolja i od mediteranske.

Oni koji su prilikom istraživanja jeli lokalnu dansku hranu skinuli su tri puta više kilograma od onih koji su jeli ćufte, picu i špagete. Danska ishrana podrazumeva mnogo voća, povrća i bilja, kao i mnogo ribe, a malo drugog mesa. Najvažnije je jesti sezonsku hranu, pa je tako pečeni bakalar sa celerom savršen za večeru u proleće, dok je pržena štuka sa kupusom pogodna večera leti.  

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu insipraciju za nordijsku dijetu pronašli su u „Nomi“, lokalnom restoranu koji u poslednjih 10 godina ohrabruje ljude da jedu sezonsku, lokalnu hranu. 

U studiji je učestvovalo 180 gojaznih ljudi koji su podeljeni u dve grupe i tokom šest meseci su jeli ono što im je rečeno. Svim učesnicima je rečeno da jedu dok ne osete da su siti, da paze na veličinu porcije i da ne broje kalorije.  

„Dansku dijetu“ držalo je 68 ljudi, dok je ostalih 112 držalo novu „nordijsku dijetu“. Oni koji su držali „nordijsku dijetu“ dobili su knjigu sa 180 recepata sa tri plana menija za svaku sezonu, dok su oni na „danskoj dijeti“ dobili knjigu sa 99 recepata bez menija – pošto sezonske varijacije nisu bile bitne.

Nakon šest meseci se pokazalo da su oni koji su se hranili „nordijski“ smršali u proseku 4,7 kilograma, dok su oni koji su se hranili „danski“ smršali 1,5 kilograma. Osim toga, „nordijska ishrana“ je bila bolja i za krvni pritisak. 

Ova dijeta se može primenjivati svuda u svetu. Bilje, bobičasto voće, pečurke, alge, cele žitarice, kupus, povrće i krompir dostupni su svima. Veća količina ribe u ishrani smanjuje količinu mesa.  

Glavni trik je u tome što ćete jedući sezonske i sveže namirnice izbeći konzervirane stvari sa zasićenim mastima i preterano mnogo šećera.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO