PSI "NANJUŠE" VAŠE LAŽI: Ne zamerajte se svojim kućnim ljubimcima

Kristina Lalić-Spirković

27. 09. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Psi su veoma dobri u "čitanju" naših emocija - gotovo nepogrešivo mogu da procene kada smo srećni, kada smo tužni, a kada napetiji nego inače. U skladu sa onime što osete, oni i sami reaguju, praktično replicirajući naše ponašanje. Ali, da li mogu da "namirišu" kada ih lažemo? Apsolutno da da - psi itekako mogu da prepoznaju kada nismo iskreni prema njima, prenosi portal Kinšip.

 

Psi podvrgnuti psihološkom testu

Iza ove tvrdnje naučnika stoji istraživanje iz 2021. godine, kada su naučnici, koristeći Sali-An test, psihološki test za evalualciju socijalno-kogniivnih veština i sposobnosti razumevanja uverenja i percepcija drugih ljudi, ispitali način razmišljanja pasa. Pretpostavka naučnika bila je da će psi na testu pokazati rezultate koji su približni deci uzrasta do 5 godina, koji u tim godinama neško prepoznaju laž, ali su se iznenadili kada su videli stvarne rezultate.

 

Poverenje pasa se stiče

U eksperimentu je učestvovalo 260 pasa i isto toliko njima nepoznatih ljudi, a četvoronožni ispitanici su imali zadatak da pogode u kojoj se od dve činije nalazi hrana. U tome su im pomagali ljudi, koji bi prilazili činijama i dodirivali ih, govoreći kako se u njima nalazi hrana. Nakon dobijanja poverenja pasa, u prostoriju bi ulazila nepoznata osoba, koja bi hranu premeštala u drugu činiju. Nekada bi čovek od poverenja ovome prisustvovao, a nekada ne.

 

Ali oni umeju da prepoznaju kada ih lažemo

U oba slučaja, nakon ponovnog prilaska činiji, osoba od poverenja pokazivala bi psu da je hrana u činiji koja je u tom trenutku prazna, a znači - lagala bi. Međutim, reakcija pasa se razlikovala zavisno od toga da li je ta osoba bila u prostoriji u trenutku premeštanja ili nije. Ako nie prisustvovala - čak 50 posto pasa bi poverovalo toj osobi, nadajući se da ne bi slagala, a ako jeste - gotovo dve trećine pasa je ignorisalo signal da je hrana u praznoj činiji, prepoznajući da je u pitanju laž, na osnovu govora tela čoveka.

 

A da li psi umeju da lažu

Kada je to u njihovom interesu – apsolutno da, i ova tvrdnja takođe ima naučnu potvrdu. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da psi itekako umeju da prilagode svoje ponašanje u zavisnosti od toga da li ispred sebe imaju osobu sa kojom žele da sarađuju ili, pak, nekoga sa kime bi se radije takmičili. Oni su pokazali sposobnost da taktički obmanjuju ljude sa kojima bi se radije takmičili, dok su u osnosu sa onima sa kojima žele da sarađuju bili potpuno otvoreni i iskreni.

(RT)

 

BONUS VIDEO