4 razloga da krenete na PILATES: Trening za dušu i telo

Kristina LJubisavljević

24. 09. 2024. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Pilates je jedan od oblika vežbanja koji može biti od koristi za zdravlje kostiju, snagu i pokretljivost. Predstavlja skup vežbi za celo telo, a važno je to da bez obzira na godine, kondiciju ili sposobnost, nikada nije kasno da počnete sa vežbanjem pilatesa.

Studije su pokazale da vežbanje pilatesa može imati ogromne koristi u različitim fazama života, piše Healthline.

Poboljšava gustinu kostiju

Studije govore da pilates može poboljšati gustinu kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi. Održavanje gustine kostiju kako starite je važno za sprečavanje pojave osteopenije i osteoporoze. Povećanje gustine kostiju kroz vežbe sa opterećenjem je ključno za usporavanje propadanja kostiju. Specijalizovani pilates program koji uključuje vežbe sa opterećenjem, kao što je pilates u stojećem položaju ili otpor na specijalizovanoj opremi sa oprugom, je posebno koristan.

Poboljšava držanje

Pogrešan položaj i pognutost mogu se pripisati gubitku gustine kostiju i lošim navikama. Ali pogrbljenje takođe doprinosi kompresiji zglobova i organa kako starite, kao i zategnutim i neuravnoteženim mišićima, što često dovodi do bolova. Pilates se fokusira na usklađivanje i balansiranje vašeg tela sa naglaskom na stvaranju lakoće i pokretljivosti kroz zglobove.

Poboljšava ravnotežu i hod

Balans i koordinacija su neophodni za svakodnevne aktivnosti. Dobar pilates program će izgraditi snagu i stabilnost, a takođe će poboljšati ravnotežu, smanjujući rizik od padova i preloma.

Poboljšava raspoloženje

Pilates je pažljiva vežba zasnovana na principu daha u kombinaciji sa pokretom. Sposobnost fokusiranja ka unutra i disanja gradi samosvest i smiruje nervni sistem. Studije su pokazale da pilates poboljšava mentalno zdravlje, odnosno anksioznost i depresiju. Jedna studija je primetila da pilates - više od drugih oblika vežbanja uključenih u istraživanje - nudi psihosocijalne koristi za starije osobe, piše Healthline.

BONUS VIDEO