NAUČITE PRAVILNO DA KORISTITE ŠAMPON: 3 zlatna pravila pranja kose

Nataša Tutnjević

25. 09. 2024. 000000 18:30

Photo:Shutterstock

Da li ste znali da kvalitet, zdravlje , sjaj kao i to koliko često vam se kosa masti zapravo zavisi od načina na koji je perete. Praveći greške u pranju, oštećujete vlas, a da toga niste ni svesni. Najveći njujorški eksperti za kosu otkrivaju sve tajne pravilnog pranja o kom verovatno do sad niste ni razmišljali.

Perite kosu baš vrućom vodom

Kada nanosite šampon, kosa mora da bude potpuno mokra, a ne delimično pokvašena. Kutikula, spoljni omotač kose, najbolje će se otvoriti ako koristite vrelu vodu. To je jedini način da se sa kose odstrani sva prljavština.

Takođe pranje kose vrućom vodom dovešće do efikasnijeg čišćenja masnoće koja se skupila na koži glave, a otvoriće i pore, pa će šampon i balzam biti bolje iskorišćeni.

Šampon ide na kraju

Ukoliko vam je kosa do ramena ili duža, balzam koristite pre šampona. Balzam nanesite na mokru kosu, isperite ga, pa kosu tek onda našamponirajte. Ovaj postupak zaštitiće suve krajeve od daleg oštećenja i isušivanja.Krajevi kose biće zdraviji, a kosa će vam biti svilenkasta i sjajna.

Šampon se stavlja samo na teme

Šampon nemojte nikada da nanosite na celu kosu, već samo na teme, jer je ono najmasnije i najprljavije. Dobro operite kožu glave, neka to traje najmanje tri minuta. Na kraju samo nekoliko dekundi trljajte celu kosu sapunicom i dobro je isperite. Krajevi su po prirodi suvi, tako da im šampon čak i ne treba.

Still 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU