SONJA SAVIĆ JE PREMINULA PRE 16 GODINA: Rodbina osporila testament, a glumica je imala jednu posebnu želju

Isidora Čolaković

22. 09. 2024. 000000 16:30

Foto: Reprint TV Novosti

Kada je pre 16 godina javljeno da je umrla Sonja Savić, srpsko glumišto je zaćutalo, jer je izgubilo biser koji je mogao mnogo. U njene uloge utkala je deo sebe. Bila je neko ko je krasio neopisivom harizmom, a o talentu je izlišno govoriti. Divili su joj se svi, a onda je preko noći 23. septembra 2008. godine pronađena mrtva u stanu u Kursulinoj ulici. Lekari su mogli da konstatuju smrt, a kako su tada pisali mediji, prema zvaničnim podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze nedozvoljenih supsatnci.

Velika želja Sonjine majke Mikaine je da nakon svoje smrti celokupnu imovinu preda Gradu Čačku, a 2011. godine je potpisala i protokol sa gradskim vlastima. Mikaina Savić nikada nije prebolela gubitak ćerka, a malo pred smrt govorila je o Sonji za emisiju "Eksploziv".

- Šta joj kažem? Da nema zaborava, da je želim, molim je da se javi u san da je pomilujem, poljubim, da je zagrlim... Nemam više nikoga. Tu je njeno omiljeno drvo. Nikad nije došla da se nije prekrstila i poljubila tri puta drvo. I stalno je molila: "Nemojte mi seći hrast"- pričala je Mikaina, koja je često odlazila na ćerkin grob, a utehu pronalazila u velikim Sonjinim ostvarenjima i nagradama.

- Radovala se majka svemu, nagradama... Sonjino znanje i njene sposobnosti brzo odoše pod zemlju.

Septembra 2008. godine Savićeva je pronađena mrtva, a komšije su tada tvrdile za medije da je bila okružena špricevima. NJena majka tada je prokomentarisala navode da se njena mezimica predozirala.

- To što hoćete da me pitate, ja o tome ništa nisam znala. Mene su novinari prijatno iznenadili sa tim vestima, pod navodnicima... Ona je verovatno pila neke tablete, ali ja nemam pojma - rekla je svojevremeno majka Sonje Savić.

Rođaci se grabili za kuću

Legat glumice Sonje Savić Donjoj Gorevnici, kod Čačka, gde se nalazi njena celokupna umetnička zaostavština, godinama je bio predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti. Razlog za to je što je deo Sonjine rodbine osporavao testament i tražio deo imovine.

Predrag Živković kustos projekta „Sonjin septembar“, kaže da su u periodu od 2015. do 2018. godine posete obavljane uz prethodnu najavu, a da su jednu sobu koju je njena majka Mikaina odredila, pretvorili u izložbeni prostor.

- Međutim, pre pet godina rođaci su osporili taj testament i ceo slučaj je od tada pred sudom. Osim što spomen soba nije u funkciji, mi nismo imali pravo da uđemo u te prostorije - rekao je ranije Živković.

Sudski spor za poništenje testamenta pokrenuo je deo Sonjine rodbine s očeve strane, koji, između ostalog, potražuju deo livade, pašnjake, parcele pod šumom i voćnjak s bunarom.

Kako nam je Živković ispričao, očekuje da za mesec dana kuća i dvorište i zakonski budu upisani Gradu Čačku kao vlasniku, kako je Sonjina majka i testamentom odredila još 2011. godine.

Sonjin hrast

Umetničku zaostavštinu Sonje Savić čini obiman materijal: fotografije, audio i video zapisi, među kojima i oni s radio i TV nastupa, njeni video-radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video-snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti, reč je o više hiljada predmeta, među kojima i oni iz oblasti alternativnog pozorišta.

Ispred kuće nalazi se i ogromno stablo, nazvano po našoj glumici – Sonjin hrast.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU