ČAK 8 NAJMOĆNIJIH ŽENA U SRBIJI NOSILO JE OVO IME: NJih su voleli srpski vladari, a evo ko su one bile

Kristina Lalić-Spirković

20. 09. 2024. 000000 10:00

Foto: Vikipedija

Beležeći srpsku istoriju od velikog župana Stefana Nemanje pa do poslednjeg vladara jedne srpske dinastije, među imenima njihovih supruga, lepotom i učestalošću, ubedljivo se ističe ime Jelena.

Ovo ime nosile su i srpske princeze: Jelena Balšić, devojačko Lazarević, kćer kneza Lazara i kneginje Milice, kao i princeza Jelena Karađorđević – najstarije dete kralja Petra Prvog Karađorđevića i kraljice Zorke…

Jelena potiče od grčkog “Helena” ili “Elena”, a koren ovog imena je u reči “hele”, što znači sunčeva svetlost, sjaj, blistavost.

Prema helenskoj legendi, to je bilo ime najlepše žene sveta, ćerke Zevsa. Pominje se i u Homerovoj “Ilijadi” – lepu Jelenu, ženu spartanskog kralja ugrabio je trojanski princ Paris i zbog toga je vođen Trojanski rat.

Međutim, važna je i druga Jelena – majka cara Konstantina Velikog, koji je Milanskim ediktom proglasio versku toleranciju i time ukinuo progon hrišćana, a Konstantin i Jelena su proglašeni za svetiteljima.

Najbrojnije posle Jelene, bile su Ane. Među njih pet spadaju žena velikog župana Stefana Nemanje, treća žena kralja Stefana Prvovenčanog, žena kralja Radoslava, četvrta supruga kralja Milutina, kao i jedna od žena cara Uroša I.

Ne smemo zaboraviti ni imena kao što su Milica, Teodora, Jelisaveta, Jevrosima, Olivera, Simonida, Persida, Zorka, LJubica, Jerina, Natalija, Katalina/Katarina, Mara, Draga…

(Opanak)

 

BONUS VIDEO