ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ Džordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno

Isidora Čolaković

18. 09. 2024. 000000 14:00

Foto: Profimedia

Najstariji sin princa i princeze od Velsa, princ Džordž, ali i ostalo dvoje dece, Šarlot i Lui, uskoro će doživeti veliku promenu u svojim životima, i to za nešto više od 300 dana.

Reč je o starom pravilu i protokolu koji su osmišljeni da naslednike kraljevske porodice učine bezbednim.

Kada princ Džordž bude napunio 12 godina, više nikada se neće voziti sa svojom sestrom Šarlot. Naime, u slučaju da avion ili bilo koji drugi vid transporta doživi nesreću, to može biti pretnja za prve naslednike u redu za presto ukoliko bi putovali zajedno.

Ovo pravilo sprečava da putuju zajedno i tako utiče na sprečavanje najgoreg scenarija. Iako se pravilo može prekršiti uz monarhovo dopuštenje, nije preporučljivo imati dva ili više direktnih naslednika trona u istom avionu zbog slučaja nesreće.

To je otkrio bivši pilot kralja Čarlsa, Grejem Lori, malo pred Džordžev 11. rođendan, prisetivši se pravila koje princ Vilijam poštuje od 1994. godine.

- Leteli smo sve četvoro, princ, princeza, prinčevi Vilijam i Hari, sve dok Vilijam nije napunio 12 godina. Od tada je leteo odvojenim avionom i mogli smo da putujemo samo dok su oni bili mali, uz pisanu dozvolu kraljice. Kada je Vilijam napunio 12 godina, leteo je letom 125 iz Northolta​​​​​​​, a ostalo troje letom 146.

To znači da isto čeka i Džordža, koji će do kraja života putovati odvojen od svoje porodice.

Ovo pravilo ima korene u nesrećama u kojima su izgubili živote članovi kraljevske porodice. Sestra princa Filipa, princeza Sesil, preminula je u nesreći 1937. godine, vojvoda od Kenta je preminuo 1942. godine, a princ Vilijam od Gloučestera preminuo je 1972. tokom aeromitinga.

Važno je napomenuti da kralj uvek ima zalihe krvi i doktora uz sebe u svakom trenutku, pa čak i tokom leta.

(Glossy)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU