OVE ŽIVOTINJE IZGLEDAJU KAO DA SU SA DRUGE PLANETE: Šta je albinizam kod životinja i kako je ispoljava?

Nataša Tutnjević

18. 09. 2024. 000000 14:30

Photo:Shutterstock

Pojam albinizam se odnosi na grupu naslednih oboljenja  koja se manifestuju hipopigmentacijom, tj.smanjenjem ili potpunim odsustvom pigmenta melanina,što je rezultat mutacije gena zaduženog za biosintezu pigmenta melanina. Nedostatak se može manifestovati samo u očima ili pored očiju na koži i kosi, odnosno nepravilnosti melanina mogu da uključuju melanocite u koži,folikulu kose i očima.

Albinizam kod životinja
Albinizam je zapaženi i kod sisara, ptica, reptila, vodozemaca, riba, mekušaca i insekata. Iako se smatrao retkim albinizam je uočen kod skoro svih vrsta kičmenjaka. Jedna od mnogih  zanimljivosti je da su i sijamske mačke albini.Takodje miševi, zečevi, hrčci koji se koriste u laboratorijama za različite eksperimente su najčešće albino životinje. Životinje sa albinizmom uočavane su i posmatrane još od vremena Karla Linea, negde oko 1900. Godine.


Albino životinje pokazuju i pozitivne i negativne reakcije na njihove karakteristike koje su uslovljene albinizmom.
Kod sisara albinizam nastupa kada jedinka nasledi jedan ili više mutiranih gena od oba roditelja što rezultuje problemom u sintezi melanina koji im određuje boju kože, krzna i očiju.
Melanin kod sisara i ostalih životinja ima dvojaku ulogu. Prvu da pruža zaštitu od štetnog sunčevog zračenja i da razvija vid, a drugu da utiče na razvoj delova oka poput očnih mišića, očnih nerava i zenice.


Životinje koje ne pripadaju sisarima takođe mogu imati albinizam ali ne moraju biti potpuno bele jer imaju sposobnost da kao nadoknadu za  melanin luče druge pigmente. Nemaju sve bele životinje albinizam pa se kao definitivni dokaz prisustva albinizma kod životinja koriste krvni sudovi koji su kod normalnih životinja prekriveni pigmentom dok se kod životinja sa albinizmom vide i daju njihovim očima roze ili plavu boju..

Simbioza 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU