TAJNA VEŠTINA KINESKINJA: "Performans sađiao" ne prestaje da ŠOKIRA SVET

Kristina Lalić-Spirković

17. 09. 2024. 000000 13:00

Foto: Shutterstosk

Kulturološke razlike između stanovnika istočnih zemalja i ostatka sveta oduvek su bile ogromne, a fenomen "sađiao" je evropskom stanovništu naročito interesantan. Ili šokantan, zavisi od tačke gledišta posmatrača.

Šta je "sađiao" i zbog čega ga Kineskinje praktikuju

U kineskoj kulturi "sađiao" zauzima posebno mesto, a ukoliko bi se ovaj termin preveo sa kineskog jezika, on bi označavao ponašanje odrasle žene koje je svojstveno razmaženom detetu - durenje, lupanje nogama, mahanje rukama.

Kako izgleda "sađiao" i zbog čega ga žene toliko vole? Ovaj fenomen podrazumeva glasno i vizuelno upadljivo histerisanje usmereno ka partneru devojke, koje služi da u njegovim očima ona izgleda bespomoćno.

Ukoliko žena praktikuje ovakvo ponašanje, njen partner, a i drugi muškarci u okruženju, je doživljavaju kao ženstvenu, milu i očaravajuću personu, koja ne traži ništa durgo do malo više pažnje.

"Sađiao" je isprepletan sa psihologijom

Duboko u kineskoj psihologiji postoji teza da su muškarci u obavezi da se brinu o svojim suprugama, i to na način koji je većini drugih naroda preteran. Udovoljavanje ženama i ispunjavanje svih njihovih hireva je za Kineze način iskazivanja ljubavi.

Ovaj narod smatra da su muškarci dužni da svoje partnerke razmaze, a praktikovanje "sađiao" im pruža mogućnost da se osećaju muževnije, jer su njihove dame, naizgled, bespomoćne i zavise od njih.

Osim toga, kvalitetan "sađiao" je znak i da su partneri u ozbiljnoj emotivnoj vezi, odnosno da je njihova emotivna zajednica čvrsta i dugoročna. Ovaj "performans" se zato jako ceni, a muškarac čija ga žena ne priređuje ima itekako povoda za brigu.

Kada je pravo vreme za "sađiao"

Odgovor je - uvek! Kineskinje mogu izvesti "performans" kada žele da na poklon od svog partnera dobiju neku haljinu ili skupe cipele, ili kada žele da otputuju sa njim na neku egzotičnu destinaciju.

Naravno, pre histerije muškarac po pravilu treba da prvo odbije želju svoje izabranice, kojoj je to zapravo povod za "sađiao". Čitav spektakl traje nekoliko minuta, dok muškarac ne popusti pred voljenom ženom.

Za nas, Evropljane, ovakva situacija na ulici ili u tržnom centru može izledati potpuno suludo, ali u Kini se ona sreće gotovo svaki dan. I na nju niko (osim "žrtve") ne obraća previše pažnje.

(RT)

 

BONUS VIDEO