OTARASITE SE NAKUPLJENE TEČNOSTI U ORGANIZMU: Začin koji vam može biti odličan saveznik u rešavanju ovog problema

Isidora Čolaković

18. 09. 2024. 000000 08:00

Foto: Shutterstok

Prekomerni unos soli, šećera i masti može doprineti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljan unos vitamina B kompleksa i proteina.

Brza hrana i jela koja su veoma slana deluju tako da telo počinje da zadržava vodu, a osećamo nadimanje u predelu stomaka i ekstremiteta. Takođe, hronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu izazvati zadržavanje vode.

Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima „magične” moći. Njegova količina u obrocima je uvek mala, pa nije dovoljna da se pokrene izlučivanje nakupljene tečnosti iz organizma.

Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih tegoba, bolesti bubrega i jak diuretik. Koren i listovi peršuna mogu se koristiti kao lek. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, ali osnovni je ovaj: U ključalu vodu (oko litra) dodajte 5 velikih kašika seckanog peršuna. Ostavite tečnost da odstoji dvadesetak minuta, nakon čega možete čaj procediti ili piti zajedno sa sitno seckanim peršunom.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU