BILJKA KOJA PREMA FENG ŠUIJU PRIVLAČI SREĆU U KUĆU: Nazivaju je i grančicom iz raja, a nekad se smatrala talismanom ognjišta

Isidora Čolaković

16. 09. 2024. 000000 20:30

Foto: Shutterstok

Prema feng šuiju, drevnoj kineskoj veštini i filozofiji koja se bavi razmenom energije između čoveka i prostora, postoje biljke koje mogu prostoru da donesu dobru energiju, a ukućanima sreću. I mnogi drugi narodi i kulture imali su svoje favorite kada je reć o floralnim saveznicima.

Jedna od biljaka zta koju se oduvek verovalo da ljudima donosi prosperitet i sreću jeste mirta (Myrtus communis).

Ova biljka se od davnina smatrala talismanom ognjišta kod raznih naroda.

Za ovu mediteransku biljku vezuje se mnoštvo legendi i verovanja: prema Bibliji, mirta je izrasla iz grančice koju je Adam ubrao kada je napuštao raj, a Jevreji je i dan-danas smatraju svetom biljkom i nazivaju je “cvetom iz raja”.

U staroj Grckoj bila je simbol čistote i čednosti pa je bila obavezan ukras na venčanicama, dok je za mnoge narode Sredozemlja predstavljala sinonim za ljubav i besmrtnost. Savremena nauka dokazala je da ova biljka odlično čisti vazduh od bakterija i štetnih mikroorganizama.

Prema verovanju, zanimljivo je da vlasnik mirte mora biti žena. Nakit od mirte, kao i razni rituali povezani sa ovim cvetom, oduvek su bili posebno popularni. Veruje se takođe da mirta pomaže privlačenju novca i sreće.

Biljka voli da joj se dive, da se sa njom razgovara i pažljivo da se o njoj brine. Samo u tom slučaju će pomoći domaćici da stvori udobnost i povoljno okruženje u kući.

A briga za mirtu uopšte nije teška. Biljka voli vlagu, pa se preporučuje prskanje odstajalom vodom i umereno zalivanje. Od proleća do jeseni mirtu treba hraniti jednom nedeljno. Mirta će morati redovno da oblikuje svoju krunu. Obrezivanje se preporučuje u proleće.

Predivni zimzeleni grm može da naraste do pet metara, a od juna do oktobra krase ga mirisni beli cvetovi iz kojih nastaju sitni tamnoplavi bobičasti plodovi jestivi i lekoviti kao i njeni glatki, sjajni tamnozeleni listovi, cija je aroma takođe vrlo prijatna..

Mirta se gaji u bašti jer joj prijaju niske temperature, ali  može da se gaji i u kući. Glavni problem može da bude suv vazduh  od kog joj lišće žuti i opada, a grančice postanu suve.

Ako želite da je držite u kući, držite je na svežem mestu a leti treba da bude na otvorenom prostoru. Ako se pravilno uzgaja za četiri-pet godina počeće da cveta i daje tamnoplave plodove.

Da bi cvetovi duže trajali, biljka treba da bude u svežoj prostoriji, zimi je umereno zalivajte, a kad procveta, za zalivanje se koristi mlaka voda. Leti je držite na osunčanom mestu u bašti.

Mirta može da se gaji i kao bonsai drvo. NJeni istovi imaju prijatan miris pa se ova biljka ubraja i u začinsko bilje. Jednostavnog su oblika, veličine od tri do pet centimetara, zimzeleni i kožasti. Cvetovi su pravilnog oblika sa pet latica i mnogo prašnika. Plod je zapravo bobica sa mnogo semenki.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU