NAPRAVITE NAJBOLJU PITU KROMPIRUŠU: Mnogo je lakše nego što mislite

Nataša Tutnjević

16. 09. 2024. 000000 09:00

Photo:Shutterstock

 

Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitu krompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru. 

Sastojci: 
750 g krompira

1 crni luk

1 kašičica slatke začinske paprike

1 ravna kašičica bibera

1 kašičica sušenog bosiljka

Za premazivanje kora:

5-6 punih kašika kisele pavlake

3 kašike mleka

3 kašike ulja

2 jajeta

Za premazivanje pite: 

1 jaje

2-3 kašike mleka

Priprema: 

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu ređajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Isecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Informer 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU