Tajna savršenog pire krompira: Jedan sastojak ga čini super kremastim

Kristina Lalić-Spirković

15. 09. 2024. 000000 19:00

Foto: Shutterstosk

Tajna savršenog pirea leži u jednom sastojku koji možda već koristite, ali ne dovoljno velikodušno – puteru. Ne radi se samo o količini, već i o tehnici pripreme koja pire podiže na novi nivo kremastog savršenstva.

Kako do savršenog pire krompira?

Izbor krompira je ključan. Zatim, krompir uvek kuvajte u hladnoj, slanoj vodi. Ovo sprečava prekomernu apsorpciju vode, što može dovesti do lepljive teksture.  Prvi korak ka savršenom pire krompiru.

Kada je krompir skuvan, potrebno ga je brzo izgnječiti da bi bio topao. Ovde dolazi do izražaja najvažniji deo – puter. Mnogi recepti preporučuju do 115 g putera po kilogramu krompira. Ovo će pireu dati svilenkastu teksturu, a bogat ukus upotpunjen je vrućim mlekom ili slatkom pavlakom.

Tajni dodatak

Ako želite da eksperimentišete, pokušajte da zamenite deo ili ceo puter maslinovim uljem. Ovo rezultira suptilnijom, ali izuzetno aromatičnom notom.  

Ključni sastojci za najbolji pire krompir:

  • Kvalitetan krompir
  • Mnogo putera (oko 115 g po kilogramu krompira)
  • Toplo mleko ili slatka pavlaka
  • Jedno žumance za dodatnu kremastost
  • So po ukusu

Opciono: maslinovo ulje, beli luk, vlašac

Jednostavnim poboljšanjem svog pirea uz pomoć žumanca stvorićete novu dimenziju popularnog jela i iznenaditi svoje goste mekoćom, toplinom i bogatim ukusom.

(Krstarica)

 

BONUS VIDEO