OVO NE TREBA DA DORUČKUJETE: 3 vrste doručka opterećuju vaše telo

Nataša Tutnjević

14. 09. 2024. 000000 09:00

Photo:Shutterstock

Doručak postavlja raspoloženje za ceo dan, zbog čega je važno da sadrži namirnice koje ne aktiviraju odgovor organizma na stres. Većina nutricionista potvrđuje da je, posebno za žene, važno da doručkuju. Prvi obrok u danu pomaže u održavanju hormonske ravnoteže, regulaciji nivoa šećera u krvi i regulaciji nivoa stresa. Kada se probudimo, nivo kortizola je prilično visok, a neke namirnice će vas, umesto da ga smanje, učiniti da još više budete pod stresom tokom dana.

Evo šta ne treba da jedete ujutru kako ne biste aktivirali odgovor tela na stres, kaže stručnjak za ishranu kojeg citira MindbodyGreen.

1. Voćni smuti (koji je više mlečni šejk)


Iako se smutiji često preporučuju kao lak i prenosiv način da se dobije dobra doza proteina i antioksidanata, većina je zapravo vrsta slatkog milkšejka, a naročito smutiji koji se prave samo od veoma slatkog voća (često od banana i manga, koji imaju visok glikemijski indeks) ili od jogurta sa voćem i šećerom, pa otuda i odličan ukus. Bez dobrih masti ili proteina koji bi smanjili efekte skokova šećera u krvi, takav smuti može da izazove iznenadni nalet energije, ali nekoliko sati kasnije doživećete pad, umor, anksioznost i razdražljivost.

2. Žitarice


Lako je napraviti doručak sa žitaricama: samo ih treba staviti u činiju i dodati mleko. Ipak, nutricionisti upozoravaju da postoji mnogo vrsta žitarica koje su izuzetno štetne za organizam. Izaberite cele, sa izborom orašastih plodova, zdravih masti i puno vlakana za hranjenje vašeg crevnog mikrobioma. Uvek proverite etiketu kada idete u prodavnicu, jer čak i one koji se smatraju zdravima, mogu da sakriju mnogo dodatog šećera i drugih štetnih sastojaka sa kojima ne želite da započnete dan.

3. Kroasan i kafa


To je čest izbor ujutru, posebno ako žurite na posao. Kroasani sa puterom su ukusni i odlično idu uz dobru kafu, ali to je kombinacija koja nije dobra. Ne daje vam odgovarajuću osnovu za trajnu koncentraciju i dobro raspoloženje tokom dana. Kroasani su bogati rafinisanim ugljenim hidratima i zapaljivim mastima, što može da izazove mentalnu maglu, nedostatak koncentracije, razdražljivost. Kada dodate kafu, posebno zaslađenu, ovi negativni efekti se udvostručuju.

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU