KOJE POVRĆE TREBA JESTI U JESEN: Puno hranljivih materija za fantastične zdravstvene benefite

Kristina Lalić-Spirković

08. 09. 2024. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Evo koje povrće bi trebalo da uključite u svoju ishranu ovog meseca i koji su njihovi fantastični zdravstveni benefiti:

Bundeva - Bundeva je bogata vitaminom A, koji podržava zdravlje očiju i kože. Takođe je odličan izvor vlakana koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju sitosti.

Karfiol - Karfiol je bogat vitaminom C, koji jača imunitet, i sulforafanom, koji ima antioksidativna i detoksikaciona svojstva. Takođe pomaže u održavanju zdravlja srca.

Tikvice - Tikvice su niskokalorične i bogate vodom, što ih čini odličnim za hidrataciju. Sadrže i vitamin C i mangan, koji podržavaju zdravlje kože i kostiju.

Patlidžan - Patlidžan je dobar izvor vlakana, što doprinosi boljoj probavi. Takođe sadrži antocijanine, antioksidante koji smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja.

Peršun - Peršun je bogat vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Takođe je izvor antioksidanasa i pomaže u detoksikaciji organizma.

Keleraba - Keleraba je bogata vitaminom C i vlaknima, što pomaže u jačanju imuniteta i podržava zdravlje creva. Takođe je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO