Mafini sa ukusom lubenice: Zgodni za proslave, ili i svakodnevno uživanje

Kristina Lalić-Spirković

01. 09. 2024. 000000 21:30

Foto: Shutterstosk

Razlog za to nije samo ukus, već i dekorativni izgled, kao i veličina, zbog čega su zgodni za proslave. Ukoliko ste ljubitelj lubenica, ove mafine morate da probate.

Potrebno je:

- 220 g putera
- 225 g šećera
- 3 jajeta
- kašičica ekstrakta lubenice
- 470 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 450 g neutralne pavlake
- ružičasta boja za kolače

Za preliv:
- 80 g putera
- kašičica ekstrakta lubenice
- 15 ml soka od limuna
- 50 ml mleka
- 600 g šećera
- ružičasta boja za kolače

Za ukras:
- dekorativne jestive perlice

 
Priprema mafina od lubenice:

Penasto umutite šećer i puter, pa dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt lubenice i postepeno sipajte trećinu mešavine brašna, praška za pecivo i soli. Umešajte pola količine umućene pavlake, sipajte ostatak mešavine brašna, dodajte preostalu pavlaku, boju za kolače i promešajte. Dve kašičice testa sipajte u kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Za to vreme izmiksajte puter i 200 g šećera.

Sipajte mleko i 200 g šećera, nastavite da mutite, dodajte limunov sok, ekstrakt lubenice, boju za kolače i ostatak šećera. Nafilujte ohlađene mafine i, po želji, ukrasite dekorativnim jestivim perlicama.

(B.Jovanović)

 

BONUS VIDEO