TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA: Recept naših baka sa tajnim sastojkom koji joj daje mekoću i slasnost

Kristina Lalić-Spirković

29. 08. 2024. 000000 19:00

Foto: Shutterstosk

Gibanica je jedno od najomiljenijih jela u Balkanu, poznata po svojoj sočnosti i bogatom ukusu. Ovo je savršeno jelo za sve prilike, bilo da pravite brzi obrok za porodicu ili tražite nešto posebno za goste. Dodavanjem kefira, gibanica dobija posebnu mekoću i bogatstvo ukusa, dok je priprema jednostavna i brza.

Sastojci:

  • 2 kore za pitu
  • 600 ml kefira
  • 6 jaja
  • 300 g svežeg sira
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 g kačkavalja
  • šaka susama

Priprema: 

Kako biste napravili ovu gibanicu prvo zgužvajte kore u tepsiji. U zasebu činiju sipajte kefir, jaja, sveži sir i so. Umutite smesu ručnim blendrom.

Zalijte kore smesom i malo pritisnite rešetkastom kašikom da bi se rasporedila. Odozgo iseckajte komadiće kačavalja i pospite susamom.

Pecite 40 minuta u rerni na 180 stepeni.

Izvadite, ostavite da se prohladi i uživajte.

(Informer)

 

BONUS VIDEO