BILJKE ZA STAN koje pozitivno utiču na RASPOLOŽENJE: Koriste se hiljadama godina

Kristina LJubisavljević

28. 08. 2024. 000000 17:30

Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da bilo koje biljke mogu vizuelno popraviti izgled svačijeg doma...

Međutim, postoje biljke koje pored svog estetskog izgleda imaju mnogo veću funkciju – čine da se u njihovom prisustvu osećate mnogo bolje. Bilo da ih postavite u spavaću ili dnevnu sobu, sigurno ćete osetiti njihov pozitivan efekat na vaše raspoloženje, a samim tim i na zdravlje.

NJihova prisutnost unosi prirodnu svežinu i zelenilo, što može smanjiti nivo stresa i poboljšati mentalno zdravlje. Biljke kao što su lavanda i bosiljak poznate su po svojim umirujućim svojstvima koja mogu doprineti opuštanju.

Pored toga, briga o biljkama može pružiti osećaj postignuća i zadovoljstva. Ove zelene oaze ne samo da osvežavaju prostor, već i pozitivno utiču na vaše emocionalno stanje i generalno blagostanje.

Lavanda

Hiljadama godina se ovaj mirisni, prelepi cvet smatrao prirodnim lekom koji umiruje nerve, oslobađa od glavobolja, smanjuje porođajne bolove, sprečava insomniju i depresiju. Mnoge studije su dokazale njenu efektnost, a 2009. godine je otkriveno da miris lavande usporava puls i smiruje ljude koji su izuloženi velikom stresu. Zato je staviti u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena i otkrićete njena povoljna dejstva na celokupan organizam.

Aloe vera

Nazvana i kao “biljka besmrtnosti” od strane Egipćana, ova prelepa zelena biljka se tradicionalno nekada kačila na vrata kako bi oterala zle duhove. Mislilo se da donosi pozitivnu energiju domu u kome senalazi, a prema nauci, aloja vera čisti vazduh od kancerogena i ispušta kiseonik tokom noći, što utiče na bolje i kvalitetno spavanje.

Bršljan

Ova romantična lozica je neverovatan čistač vazduha, verovali ili ne, a to su potvrdili i naučnici iz NASA-e. Bršljan upija kancerogene iz vazduha, poput smoga i bilo koje vrste dima i kreira mnogo bolji i svežiji vazduh unutar doma u kojem se nalazi. Lagani su za negu i ne zahtevaju mnogo vode ili svetlosti.

Bosiljak

Kao dodatak slatkim, svilenim listovima i prelepom mirisu, bosiljak je skoro svima omiljena sveža biljka koja sadrži visoku količinu organskog jedinjenja – linalola, koji se često koristi za aromaterapiju. Tim japanskih stručnjaka je otkrio da linalol smanjuje aktivnost hiljadu gena koji se aktiviraju tokom stresnih situacija.

(Ženski magazin)

BONUS VIDEO