OSNOVNA PRAVILA PONAŠANJA U RESTORANU: Ovako to radi kulturna osoba!
Na nesreću svakoga ko je barem jednom radio u restoranu ne postoje pisana pravila o tome kako se trebamo ponašati kada jedemo izvan svoja četiri zida.
Velik broj odraslih ljudi i dalje nema veštine potrebne za pravilno naručivanje i konzumiranje hrane, ali budite bez brige – u nastavku donosimo popis stvari koje nikada ne biste trebali raditi u restoranima.
Nemojte upoređivati hranu s ostalim restoranima
Možda ćete teško zaboraviti na najbolja rebarca koja ste ikad probali, ali zanovetanje kako je hrana s roštilja bolja u drugom restoranu samo će pokvariti ukus svima oko vas.
Nemojte blokirati prolaz konobarima
Restorani zarađuju novac tako da ljudi sede za stolovima i jedu hranu, stoga ima smisla nagurati što je moguće više stolova u prostoriju. Nažalost, to ne ostavlja mnogo prostora za kretanje s tacnama hrane, stoga imajte razumevanja prema svojim konobarima i nemojte blokirati njihove prolaze.
Nemojte slepo sipati so i biber na glavno jelo
Nema razloga da automatski pospete jelo začinima, a koje je pritom, pripremio profesionalac. Najprije probajte hranu a tek onda (po potrebi) stavite dodatne začine.
Nemojte pustiti dete da trči po celoj prostoriji
Svi smo barem jednom doživeli ovu situaciju, stoga ako imate malu decu s puno energije razmislite da li je restoran najbolje okruženje za njih.
Nemojte naručivati sulude stvari koje nisu na meniju
Mame će rado odstraniti koricu sa sendviča ili će nadeve za picu staviti na pecivo, ali nemojte očekivati da će šef kuhinje učiniti isto.
Nemojte tražiti punjač za mobilni
Sve dok neko ne osmisli bateriju koja traje zauvek postojaće šansa da će nam se mobilni ugasiti baš kada ga najviše trebamo, ali restoran nije kiosk za punjenje mobilnih telefona. U opisu posla današnjih konobara ne nalazi se čuvanje telefona koji se puni na šanku, stoga tako nešto nemojte ni tražiti.
Nemojte telefonirati duže od 30 sekundi
Naravno da se ponekad jednostavno moramo javiti na telefon, ali nemojte u detalje ulaziti u fudbalske utakmice dok vas sluša 50 ostalih gostiju. Otiđite od stola ili pokušajte da brzo završite razgovor.
Nemojte zauzeti sto bez dopuštenja
Kao što postoje pravila na ulici, tako i restorani imaju sistem kojim kontrolišu količinu ljudi koja se nalazi u njihovom prostoru.
Nemojte naručiti desert nakon zatvaranja
Zbog parčeta čokoladne torte nekoliko ljudi moraće ostati barem pola sata duže na svom radnom mestu. Verovatno ni sami ne volite da radite izvan radnog vremena, stoga imajte razumevanja i za osoblje restorana.
Nemojte zaboraviti da spomenete eventualne alergije na hranu
Život je dragocen, a orašasti plodovi su u svemu.
Still
Bonus video: